Campania pentru referendum incepe, potrivit legii, cand se anunta data la care acesta va avea loc, insa aceasta lipseste din decretul semnat de seful statului.
Presedintele Traian Basescu a semnat marti, potrivit propriilor declaratii, decretul
Campania pentru referendum incepe, potrivit legii, cand se anunta data la care acesta va avea loc, insa aceasta lipseste din decretul semnat de seful statului.
Presedintele Traian Basescu a semnat marti, potrivit propriilor declaratii, decretul de organizare a referendumului pentru votul uninominal. Conform lui Basescu, la articolul 3 din decret "se stabileste data referendumului".
"Data referendumului va fi data desfasurarii alegerilor pentru Parlamentul European ce vor fi organizate in anul 2007", a spus Basescu, citand din decret.
El a explicat ca a optat pentru aceasta formulare, pentru ca data euroalegerilor este cunoscuta, fiind vorba despre 25 noiembrie. "Şi, in cazul in care va fi, eventual, modificata din motive tehnice, poate este vreme foarte rea, s-ar putea sa avem inundatii, sa nu fie nevoie sa mai modific decretul", a adaugat Basescu.
Astfel, decretul nu prevede explicit data referendumului, "25 noiembrie" lipsind din textul actului emis de presedinte.
Prin Ordonanta de Urgenta 92/2003, Guvernul modifica alineatul 1 al articolului 30 din Legea 3/2000, potrivit caruia campania pentru referendum incepe la data aducerii la cunostinta publica a datei referendumului si se incheie cu o zi inainte de data acestuia. Guvernul elimina, prin ordonanta mentionata, precizarea conform careia campania se incheie cu o zi inainte de data referendumului, astfel incat alineatul dobandea forma: "Campania pentru referendum incepe la data aducerii la cunostinta publica a datei referendumului".
Potrivit articolului 15 din Legea 3/2000, aducerea la cunostinta publica a datei referendumului national se face prin Monitorul Oficial al Romaniei "si prin presa, radio si televiziune".
De altfel, PRM a anuntat ca va ataca la Curtea Constitutionala decretul privind referendumul pe uninominal imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial, considerandu-l ilegal, intrucat nu prevede o data precisa pentru organizarea acestuia.
Legea 3/2000 mai prevede ca masurile tehnico-organizatorice privitoare la referendumul national se stabilesc de catre Guvern in termen de 10 zile de la data la care a fost anuntat referendumul. "Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin DA sau NU asupra problemei supuse referendumului, decizand cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul tarii", se arata in aceeasi lege.
Articolul 5 al legii prevede ca referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise pe listele electorale.
Potrivit lui Basescu, in cazul referendumului despre votul uninominal, populatia este chemata sa raspunda cu "DA" sau "NU" la intrebarea: "Sunteti de acord ca, incepand cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul Romaniei, toti deputatii si senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale pe baza unui scrutin majoritar in doua tururi?".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.