Daca presedintele Iliescu ar fi comis un sfert din pasivul actualului presedinte, societatea civila s-ar fi indignat monumental. Acum, insa, organizatiile foarte active inainte nu vad si nu aud aberatiile de la Cotroceni. Ele se razboiesc in continua
Daca presedintele Iliescu ar fi comis un sfert din pasivul actualului presedinte, societatea civila s-ar fi indignat monumental. Acum, insa, organizatiile foarte active inainte nu vad si nu aud aberatiile de la Cotroceni. Ele se razboiesc in continuare cu fostul presedinte Iliescu. Care era mic copil in incalcarea Constitutiei si a statului de drept, fata de actualul sef de stat.
Prestatia presedintelui in exercitiu aminteste de vremea mineriadelor. Numai in prima perioada a anului 1990 am mai avut parte de asemenea iesiri totalitare ale unui presedinte, in conditiile in care inca nu exista Constitutie democratica. Toti oamenii politici si toate partidele erau infierate, cu exceptia Frontului Prezidential. La fel si acum. Iar inversunarea surda si oarba a referendumului pentru uninominal sau "plebicist" discretionar aminteste de frauda morala a transformarii FSN in partid.
Cand presedintele Iliescu s-a afisat cu premierul Nastase, candidat prezidential al PSD, vocalii civici si politicii din Alianta zisa Dreptate si Adevar au tunat si au fulgerat impotriva actului anticonstitutional. Acum, cand PD beneficiaza de acelasi privilegiu anticonstitutional - cu diferenta ca nu are un Adrian Nastase, ci doar un cor de bocitori si bocitoare dupa guvernare - societatea civila tace. Tacerea fata de tendintele totalitare n-ar conta daca i-ar afecta doar pe cei ce se simt confortabil cu propria constiinta intrata la apa. Dar lasitatea civica de tip vremea lui Ceausescu are valoare de exemplu. Negativ.
Parea ca acceptam anormalitatea. Si ne-am resemnat cu toanele unui sef de stat luat pe aratura. Poate chiar aprobam asemenea anomalie. Cum ar fi incalcarea Constitutiei prin faptul ca asa vrea el. Declarand ca nu-i sustine decat pe cei care-l sustin. Dar noi de ce sa-l sustinem? Un presedinte care insulta grobian ii acuza de insulta pe cei care isi permit sa-l critice, numindu-i pe Ludovic Orban si Crin Antonescu, personalitati de care e obsedat, pentru ca il seaca la ficati. Tocmai pentru ca aduc argumente, nu insulte. A semnala o stare de fapt aberanta la un sef de stat, e o obligatie civica. Cu exceptia doamnei Doina Cornea, intelectualii natiei fie tac, fie se fac ca n-au observat cum foloseste locatarul de la Cotroceni Constitutia, in loc de hartie igienica.
Sa-i trimitem un vagon, ca vapor nu mai avem de unde, cu hartie de WC presedintelui tarii. Asa cum a facut Victor Rebengiuc la TVR, pe 22 decembrie 1989, cand i-a indemnat pe mancatorii de necomestibil sub Ceausescu sa se stearga la gura, inainte sa vorbeasca despre libertate si democratie. De fapt, tot ce-l intereseaza pe presedinte e persoana lui. A declarat-o clar in seara de luni, 23 octombrie, cand a anuntat ca a semnat decretul muschiului central cu referendumul degeaba. De fapt, pentru PD. Dar tot degeaba, pentru ca alegatorii vor sta acasa, data fiind intrebarea cu uninominalul formulata de asa natura, incat sa primeasca raspuns prin neprezentare. Oamenii sunt de fapt intrebati daca vor un scrutin care sa coste dublu si sa-i oblige sa se prezinte de doua ori la alegeri. Mai bine lipsa!
Premierul Tariceanu trebuie sa-si angajeze raspunderea pentru sistemul proportional de vot uninominal, chiar daca PRM a amenintat cu motiune de cenzura, iar Mircea Geoana s-a extaziat ca seful statului promoveaza sistemul PSD. Dupa ce anuntase ca sustine demersul premierului daca va angaja raspunderea. Dar nu el decide in PSD. S-a vazut la motiune.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.