Casa Sotheby's va scoate la licitatie, in data de 20 noiembrie, o lucrare apartinand pictorului mexican Rufino Tamayo. Tabloul, estimat de experti la aproximativ un milion de dolari, a fost gasit din intamplare aruncat intr-o pubela de pe o strada a
Casa Sotheby's va scoate la licitatie, in data de 20 noiembrie, o lucrare apartinand pictorului mexican Rufino Tamayo. Tabloul, estimat de experti la aproximativ un milion de dolari, a fost gasit din intamplare aruncat intr-o pubela de pe o strada a cartierului new-yorkez Manhattan. Lucrarea, intitulata "Tres Personajes" (Trei personaje), fusese furata in urma cu 20 de ani. Ea a fost pictata in 1991, autorul ei, Rufino Tamayo, decedand in 1991.
Intr-un comunicat dat recent publicitatii, Sotheby's precizeaza ca tabloul a fost recuperat in 2003 de catre new-yorkeza Elizabeth Gibson. Aceasta tocmai iesise din casa pentru a-si cumpara obisnuita cafea matinala si a zarit pe strada sa, intre sacii de gunoi aruncati intr-o pubela, rama unui tablou. "Nu stiam mai nimic despre pictura contemporana, dar mi-am zis ca nu este drept ca un obiect de arta sa sfarseasca la gunoi, alaturi de alte resturi menajere. In plus, din primul moment, a exercitat asupra mea o puternica impresie. Mi-am dat seama ca este un tablou... deosebit", a precizat Elizabeth Gibson, citata de Sotheby's.
Femeia a realizat importanta lucrarii intrate in posesia sa dupa ce a gasit o serie de lucrari asemanatoare pe Internet, dar si datorita unei emisiuni televizate despre operele de arta disparute. Acum tabloul este vandut de proprietarii sai de drept, care l-au achizitionat in 1977 si care au semnalat furtul in cursul anului 1987.
Ani de zile, lucrarea s-a aflat pe lista FBI a operelor de arta date in cautare internationala, dar agentii federali nu au reusit sa finalizeze ancheta si nici sa dea de urma celui care l-a aruncat la gunoi. Proprietarii, un cuplu din Houston al carui nume nu a fost dat publicitatii, au achizitionat tabloul tot in urma unei licitatii organizate de Sotheby's. August Uribe, vicepresedintele sectiunii Ara impresionista si moderna din cadrul Sotheby's, a precizat ca sotul a platit 55.000 de dolari pentru lucrarea lui Tamayo, care era la vremea respectiva un cadou pentru sotia sa. Ulterior, sotul a decedat. Decizia de a revinde tabloul pierdut si regasit apartine vaduvei. Imediat dupa finalizarea licitatiei, Elizabeth Gibson va primi 15.000 de dolari, suma pe care proprietarii o stabilisera ca recompensa pentru recuperarea tabloului, dar si un procent din suma de vanzare (procent care nu a fost facut public).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.