Capitala Romaniei a urcat 33 de pozitii, pe locul 25, in clasamentul anual al oraselor europene realizat de administratorul de fonduri din sectorul imobiliar LaSalle Investment Management in functie de perspectivele de crestere economica, averea locu
Capitala Romaniei a urcat 33 de pozitii, pe locul 25, in clasamentul anual al oraselor europene realizat de administratorul de fonduri din sectorul imobiliar LaSalle Investment Management in functie de perspectivele de crestere economica, averea locuitorilor si evolutia mediului de afaceri, informeaza Mediafax.
Bucurestiul a fost inclus anul trecut pentru prima data in clasamentul realizat in baza indicelui European Regional Economic Growth Index (E-REGI) de catre divizia grupului Jones Lang LaSalle, odata cu Sofia, alaturandu-se astfel altor 90 de orase europene. Principalul factor care a propulsat Bucurestiul de pe pozitia 58 in top, ocupata in 2006, se refera la performantele importante pe piata fortei de munca.
Astfel, Capitala este orasul care a inregistrat cel mai puternic avans istoric al gradului de ocupare a fortei de munca, beneficiind de cele mai favorabile perspective privind piata muncii si avansul PIB-ului, dupa Londra.
In functie de situatia economica, Bucurestiul este al patrulea oras din regiunea central si est-europeana si a devenit principalul centru financiar si de afaceri din Europa de Sud-Est.
Domeniile de productie si servicii private se extind rapid, iar investitiile locale, precum si investitiile straine directe stimuleaza expansiunea puternica a serviciilor financiare, telecomunicatiilor, serviciilor IT si outsourcing, stimuland ritmul de crestere a economiei bucurestene.Parisul, fostul lider in 2005, ocupa acum locul 3Şi in acest an, Londra a ocupat prima pozitie in ierarhie, ca urmare a cresterii puternice a industriei de servicii financiare. Londra nu este numai capitala financiara a Europei, ci castiga cota de piata si la nivel global, ceea ce a generat cresteri semnificative la nivelul gradului de ocupare a fortei de munca.
Londra este urmata in clasament de Munchen, care a urcat cinci pozitii, pe fondul redresarii economiei germane, preconizata sa continue si in anul 2008. Contextul economic favorabil a propulsat si alte orase germane pe pozitii mai bune in clasament, cum ar fi Stuttgart (locul opt) si Frankfurt (locul 13).
Pozitia a treia revine Parisului, un fost lider al clasamentului, in anul 2005. Capitala franceza a coborat un loc in top, ca urmare a performantelor economice slabe ale economiei din ultimul timp.
Pe urmatoarele locuri se plaseaza Dublin, capitala Irlandei fiind urmata de Stockholm, Luxemburg, Helsinki, Stuttgart, Oslo si Madrid. Un avans similar celui semnalat de Bucuresti in clasament a fost consemnat si de Sofia, care a urcat de pe locul 81 pe locul 59. Bucurestiul este urmat in top de Viena, capitala austriaca fiind situata pe locul 26.
In general, indicatorii fundamentali care surprind evolutia economiei europene se plaseaza la un nivel favorabil, iar perspectivele privind avansul economic pentru anii 2007 si 2008 se mentin peste media pentru urmatorii 10 ani, cele mai puternice performante urmand sa fie consemnate in Europa de Est.
Cu toate ca statele comunitatii europene continua procesul de convergenta spre un nivel comun, discrepantele intre perspectivele economice intre diferitele tari, dar si intre orase diferite din acelasi stat, se mentin, se spune in raport.
Studiul identifica orasele din Europa unde cererea pentru proprietati imobiliare ar putea atinge, pe termen mediu, cele mai ridicate niveluri. Indicele E-REGI surprinde calitatea pietelor de real estate, fiind un instrument pentru investitori atunci cand este analizat impreuna cu alte date precise despre piata de profil.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.