Majestatea Sa Regele Mihai I implineste astazi 86 de ani. Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, si este unicul fiu al Printului Carol, viitorul Rege Carol al II-lea si al Principesei Elena. Iata cum vestea bunicul sau, Regele Ferdinand,
Majestatea Sa Regele Mihai I implineste astazi 86 de ani. Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, si este unicul fiu al Printului Carol, viitorul Rege Carol al II-lea si al Principesei Elena. Iata cum vestea bunicul sau, Regele Ferdinand, venirea pe lume a lui Mihai, in urma cu 86 de ani: "Astazi Pronia Cereasca a harazit Dinastiei un nou vlastar. (...) Dragostei poporului Meu prea iubit incredintez pe principele nou nascut". La moartea Regelui Ferdinand I, la 27 iulie 1927, Mihai este urcat pe tron cu un Consiliu de Regenta, prezidat de unchiul sau, printul Nicolae. In acea perioada, Carol traia in strainatate si renuntase la drepturile sale dinastice, incepand cu 28 decembrie 1925. La 8 iunie 1930, printul Carol a revenit in tara si s-a proclamat Rege, iar fiul sau, Mihai, a redevenit print mostenitor. Dupa abdicarea lui Carol al II-lea, la 6 septembrie 1940, Mihai a revenit pe tron, pana la 29 decembrie 1947, cand a fost obligat de comunisti sa abdice. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.