Ziua Republicii Kazahstan tine de o data istorica, si anume de instaurarea suveranitatii Kazahstanului. In data de  25 octombrie 1990, Consiliul Suprem al R.S.S. Kazahstan a adoptat Declaratia „Despre suveranitatea de stat a R.S.S. Kazahst
Ziua Republicii Kazahstan tine de o data istorica, si anume de instaurarea suveranitatii Kazahstanului. In data de 25 octombrie 1990, Consiliul Suprem al R.S.S. Kazahstan a adoptat Declaratia „Despre suveranitatea de stat a R.S.S. Kazahstan", care a constituit un punct de cotitura in dezvoltarea tarii.
Prin intermediul acestei Declaratii a fost proclamata crearea unui stat democratic, cu orientare sociala si de drept. In acel moment, pentru intaia oara Kazahstanul s-a declarat drept subiect unic, irepetabil, cu conceptii proprii despre lume, cu traditii si obiceiuri individuale, cu vedere distincta a propriei viitoarei dezvoltari.
Declaratia a pus bazele independentei statalitatii R. Kazahstan, consolidand toate atributele unei suveranitati reale a Kazahstanului : independenta si deplinatatea puterii de stat; bugetul de stat; independenta in relatiile internationale; simbolurile suveranitatii de stat - Stema, Drapel, Imn; valuta nationala. Suveranitatea de stat a Kazahstanului si inviolabilitatea lui teritoriala sunt asigurate de garantiile economice, politice si juridice. Declaratia despre suveranitatea de stat din anul 1990 a consolidat statutul constitutional-juridic al Kazahstanului drept subiect de drept international activ. Kazahstanul a trecut de sine statator la procesul de schimbare a oranduirii de stat, orientandu-se in directia crearii unei societati democratice, bazate pe o economie de piata liberala. Astfel punand temelia unui nou stat pe harta lumii - Republica Kazahstan.
Importanta istorica a Declaratiei consta in faptul ca ea a pus bazele elaborarii Constitutiei R.Kazahstan (1993 si 1995) si a altor acte legislative. Adoptarea ulterioara a Legii Constitutionale „ Despre independenta de stat aRepublicii Kazahstan" din 16 decembrie 1991 a incheiat procesul de indeplinire a formelor constitutionale pentru transformarea tarii noastre intr-un stat independent.
Astfel, ziua de 25 octombrie a fost proclamata drept Ziua Republicii, care in acest an celebreaza cea de-a 17-a aniversare. In aceasta perioada R.Kazahstan a realizat succese in domeniul formarii statalitatii si consolidarii independentei. Au fost efectuate ample reforme in toate sferele de activitate.
Ţara a trecut la etapa de crestere economica sigura, traversand varful situatiei critice a perioadei de tranzitie , fara perturbari etnice si sociale, care erau garantate de catre analistii straini Kazahstanului ca fiind un stat cu o complicata structura multinationala.
Gratie crearii unui climat investitional benefic, Kazahstanul s-a inscris in randul liderilor CSI pentrua atragerea investitiilor straine. Spre exemplu, cota-parte a Kazahstanului in investitiile straine directe pentru regiunea Asiei Centrale constituie 80%.
Incepand cu anul 2000, in economia tarii s-a consolidat tendiFnta de cresterere constanta . Scopul trasat pentru urmatorii 10 ani consta in a se inscrie printre cele mai competitive 50 de state din lume. De aceea, evenimentul, care a pus bazele unei noi forme statale, a unei politici interne si externe previzibile, a economiei de piata, a cresterii nivelului economic si a sporirii bunastarii poporului, poarta caracter national.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.