Indemnizatii lunare si vestimentare valorind circa 3.000 de lei ar putea inlocui statutul de vedeta la postul public.

Privilegiile de star TVR, persoanele care au dreptul la ele sau criteriile prin care sint acordate au constituit subiect aprins de discutie in ultima perioada atit in presa, cit si la audierile Comisiilor de Cultura ale Parlamentului. Prin urmare, Comitetul Director al TVR a decis, in sedinta de luni, sa inlocuiasca statutul de vedeta cu o indemnizatie lunara, care poate varia intre 500 si 3.000 de lei, in functie de emisiune, informeaza NewsIn, potrivit unor surse TVR. Pe linga aceasta indemnizatie, prezentatorii mai au sanse la un alt bonus, trimestrial de data aceasta, care poate ajunge tot la maximum 3.000 de lei. In schimb, acestia isi vor pierde deconturile la benzina si stilistii personali de care beneficiau pina acum. O hotarire definitiva in aceasta privinta va fi luata de abia in sedinta de azi, potrivit reprezentantilor TVR contactati de Cotidianul.

Conform Biroului de presa al televiziunii publice, statutul de vedeta este stabilit printr-un contract pe o perioada limitata, iar el a expirat pe 30 iunie anul acesta. Persoanele care au beneficiat de acest tip de avantaje au fost Monica Ghiurco, Mihai Radulescu, Malvina Cservenschi (Ciuciulete), Albertina Lungu, Radu Naum, Vlad Enachescu, Emil Gradinescu, Catalin Stefanescu, Iuliana Tudor, Eugenia Voda, Irina Ochisor (Pacurariu) si Marina Constantinescu, pentru TVR 1, Adriana Muraru, pentru TVR 2, si Marian Voicu, pentru TVR International. In ceea ce priveste indemnizatiile pentru prezentatori si criteriile pe care vor fi acordate acestea, raspunsul postului public a fost urmatorul: „Orice jurnalist din TVR poate prezenta emisiuni sau secvente de emisiuni daca indeplineste anumite conditii si daca conducerea de canal si directorul de programe considera oportun".

Pierderile si cistigurile acestui schimb de privilegii vor afecta insa numai prezentatorii angajati direct de TVR. Decizia nu ii vizeaza pe Andreea Marin, Liviu Mihaiu sau pe Dan Bittman, angajati prin firme care au contract cu postul public.

Desi nu este clar care ar fi economia financiara a acestei decizii, una dintre cauzele ei a fost situatia banilor din TVR. Seful televiziunii publice, Alexandru Sassu, a anuntat in septembrie ca postul public are un deficit de noua milioane de euro in prima jumatate a acestui an si ca datoriile se vor adinci cu siguranta pina in 2008.

O situatie asemanatoare exista si in Marea Britanie, unde deciziile BBC sint contestate cu constiinciozitate de opinia publica. Criticile legate de salariile bugetarilor au fost luate in serios de conducerea postului in iunie anul acesta, cind s-a anuntat reducerea onorariilor primite de staruri. Numai prezentatorul Jonathan Ross primeste 26,7 milioane de euro pentru o perioada de trei ani. DJ-ul Chris Moyles a cistigat 930.000 de euro pentru show-ul de dimineata de la Radio 1, iar omologul lui de dupa-amiaza, Chris Evans, este platit cu 800.000 de euro. 4.000 de angajati BBC au fost concediati in ultimii ani si pentru 2008 sint programate alte 1.000 de concedieri.