Din multitudinea profilurilor de investitori existenti in piata bursiera, o categorie aparte este reprezentata de cei care participa pe ambele segmente, anume spot-futures, facand arbitraj sau tranzactii spread, combinatiile respective aducand sigura
Din multitudinea profilurilor de investitori existenti in piata bursiera, o categorie aparte este reprezentata de cei care participa pe ambele segmente, anume spot-futures, facand arbitraj sau tranzactii spread, combinatiile respective aducand siguranta in ceea ce priveste profitul incasat, chiar daca la o scara mai redusa fata de cei dispusi la un risc mult mai ridicat si care prefera astfel speculatiile.
Binecunoscuta strategie de arbitraj de care am mai discutat se aplica de obicei cand exista o diferenta de pret suficient de atractiva intre piata spot si futures. Ea consta intr-o tranzactie pe cumparare pe piata unde marfa este mai slab cotata (spot) si in aceeasi cantitate, pe aceeasi marfa, o vanzare pe bursa unde produsul respectiv este mai scump (derivate). Diferenta de pret intre cele doua piete ii va reveni investitorului cel mai tarziu la scadenta contractului futures.
Pe coordonate similare se pot aplica si "tranzactiile spread". Acestea sunt preferate din prisma faptului ca nu necesita analiza tehnica sau fundamentala. Prin acest tip de plasament se poate profita de diferentele de pret pe acelasi produs cu scadente diferite (intra-market-spread) cum ar fi de exemplu DESIF5 martie 2008/DESIF5 iunie 2008. Totodata, se poate efectua spread intre doua marfuri diferite (inter-commodity spread): cum ar fi produsele DESNP/DERRC sau aur/dolar.
Primul dintre exemple este si cel mai atractiv. La bursa sibiana, pe acelasi activ suport exista patru piete care acopera patru scadente trimestriale. Fiecare scadenta are propriile ei cotatii si tranzactii. Preturile derulate pe fiecare din aceste patru scadente sunt obligatoriu in crestere, astfel cel mai indepartat termen, cel la un an de zile, va avea preturile cele mai ridicate. Aceasta crestere a pretului fata de piata spot reprezinta de fapt dobanda aferenta capitalului investit pentru perioada pana la scadenta contractului. Este un avantaj pe care investitorii de pe piata de derivate beneficiaza fata de cei care au investit pe timp indelungat pe piata spot. In acest sens, un participant la piata sibiana care urmareste un grafic spread observa mult mai repede anumite discrepante intre preturile a doua scadente. Graficele atasate ilustreaza oportunitatile deosebite de speculare a diferentelor de pret intre doua scadente.
Prin strategia Spread se pot initia tranzactii pe cumparare scadenta apropiata/vanzare scadenta indepartata daca ecartul este insemnat sau pe vanzare scadenta apropiata/cumparare scadenta indepartata daca basisul este micsorat. In consecinta, investitorii au la alegere numeroase strategii si in functie de momentele din piata se poate opta pentru strategia care asigura randamentul cel mai ridicat. Ca avantaje se remarca cele din perspectiva costurilor si anume: se blocheaza doar doua marje la initierea tranzactiei, comisioanele sunt reduse comparativ cu arbitrajul spot/futures si exista riscuri neinsemnate comparativ cu speculatiile. Daca investitorul considera necesara inchiderea unei pozitii, el va ramane doar pe o parte a pietei pe o singura pozitie. O astfel de strategie se poate folosi cu succes si pe o piata neutra, iar prima pozitie care inregistreaza profit se marcheaza urmand ca cealalta sa fie lichidata la revenirea preturilor.· Acest articol are rolul unui demers educational. Strategiile prezentate nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii acestora apartine doar investitorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.