Expertii in arta s-au straduit ani de-a randul sa ofere o explicatie plauzibila cu privire la aparenta absenta a sprancenelor si genelor celebrei Mona Lisa. Inginerul parizian Pascal Cotte sustine insa ca, dupa ce a scanat si studiat peste 3000 de or
Expertii in arta s-au straduit ani de-a randul sa ofere o explicatie plauzibila cu privire la aparenta absenta a sprancenelor si genelor celebrei Mona Lisa. Inginerul parizian Pascal Cotte sustine insa ca, dupa ce a scanat si studiat peste 3000 de ore enigmaticul portret realizat in secolul al XVI-lea, a ajuns la concluzia ca Mona Lisa a avut initial atat sprancene, cat si gene.
Folosind un scanner ultraperformant cu 13 filtre de culoare, Pascal Cotte a detectat urme fine in zona ochilor si fruntii. Inginerul crede ca genele si sprancenele Giocondei, despre care istoricii de arta au stabilit ca era sotia unui negustor florentin, au fost distruse probabil in timpul unui proces de restaurare executat fara prea multa atentie.
"Daca priviti de aproape ochiul stang al Mona Lisei veti observa ca o serie de crapaturi fine din apropiere au disparut. Cred ca acelasi lucru s-a intamplat si cu genele si sprancenele. Cel mai probabil pictura a fost usor deteriorata in timpul unui proces de curatare sau restaurare", a precizat Pascal Cotte la San Francisco, cu ocazia unei expozitii dedicate lui Leonardo da Vinci. Tot cu ajutorul scannerului, Cotte a descoperit si faptul ca Mona Lisa tinea in maini o patura care, din cauza decolorarii, nu mai este vizibila cu ochiul liber.
Specialistul mai spune ca este foarte posibil ca nuantele originale predominante ale tabloului sa fi fost bleu si alb. In prezent, culorile predominante sunt verde inchis, nuante de galben si maro. "Pentru mine aceasta experienta a fost extraordinara, pentru ca dupa ce am analizat prima fotografie mi-am dat seama ca Leonardo era absolut genial", a mai spus Cotte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.