Dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute si acum doua zile, marile burse s-au aflat pe "rosu" stimuland sentimentele de aversiune fata de risc ale speculatorilor sau hedgerilor, ieri, odata cu trecerea pe "verde" a pietelor financiare, am asistat la r
Dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute si acum doua zile, marile burse s-au aflat pe "rosu" stimuland sentimentele de aversiune fata de risc ale speculatorilor sau hedgerilor, ieri, odata cu trecerea pe "verde" a pietelor financiare, am asistat la revenirea in forta a fondurilor speculative pe monedele emergente. Nici euro nu a fost ferit luni de miscarile speculative. Dupa ce a atins pe pietele asiatice recordul istoric de 1,4347 dolari, in doar cateva ore moneda pierdea 1,5%, testand pragul de 1,41 dolari. Aceste evolutii s-au reflectat si in cursul leului. Luni, euro urca cu rapiditate spre 3,41 lei, pentru ca seara, dupa inchiderea pietei romanesti, sa coboare spre 3,38 lei. Directia crescatoare a continuat si ieri, cand cotatiile euro au scazut spre 3,3650 lei, cursul mediu fiind anuntat la 3,3733 lei, fata de 3,3995 lei, acum doua zile. "Toate monedele din regiune au avut o evolutie apreciativa, ele recuperand terenul pierdut in fata euro in cursul sedintei de luni, observa un dealer bancar. Leul a devenit tot mai sensibil la evenimentele de pe pietele internationale, dovada regasindu-se in culoarul de tranzactionare care a atins luni un maxim de aproape 3,41 lei, pentru ca marti sa coboare pana la 3,3660 lei". Cursul mediu al dolarului a coborat la randul sau de la 2,3804 lei, in sedinta de luni, la 2,3761 lei. Pe piata monetara, dobanzile overnight au scazut ieri dimineata la circa 2%, o crestere urmand a avea loc incepand de astazi cand debuteaza o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii. Paritatea euro/dolar a fluctuat, pana in jurul orei 16:00, intre 1,4173 si 1,4266 dolari, existand o tenta de consolidare peste nivelul de 1,42 dolari. Aprecierea euro se datoreaza reducerii sentimentului fata de risc, care a determinat si o crestere a acestuia fata de moneda nipona, el urcand la 162,06 - 163,66 yeni, fata de minimul de 160,50 yeni inregistrat luni. Pe London Bullion Market, pretul unciei de aur a fost stabilit la fixingul de dimineata la 757,50 fata de 751,25 dolari luni seara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.