Senatorii din Comisia economica au decis ieri sa majoreze redeventa platita de Petrom pentru exploatarea titeiului, de la 5,6 euro la 10 euro pentru fiecare tona de petrol. Legea pentru privatizarea companiei, preluata in 2004 de grupul austriac OMV,
Senatorii din Comisia economica au decis ieri sa majoreze redeventa platita de Petrom pentru exploatarea titeiului, de la 5,6 euro la 10 euro pentru fiecare tona de petrol. Legea pentru privatizarea companiei, preluata in 2004 de grupul austriac OMV, prevede mentinerea taxelor pana in 2014. Comisia a dezbatut proiectul de lege penru aprobarea Ordonantei 101/2007 pentru modificarea si completarea Legii minelor 85/2003 si a Legii petrolului 238/2004. Presedintele Comisiei, Valentin Dinescu, a declarat ca senatorii au decis ca redeventa pentru exploatare a OMV Petrom sa creasca de la 5,6 euro la 10 euro pe tona de petrol, motivand majorarea prin evolutia internationala a pretului barilului. Potrivit lui Dinescu, majorarea redeventei, dispusa de comisie, este "sub cresterea barilului de petrol", si ca Guvernul a propus in Ordonanta mentinerea taxei. El a sustinut ca majorarea redeventei nu va avea efecte asupra pretului carburantilor la pompa. In luna octombrie, Guvernul a decis sa majoreze redeventele si taxe petroliere pentru firmele care activeaza pe piata romaneasca, crestere care nu urma sa se aplice, insa, si in cazul Petrom, care beneficiaza de mentinerea nivelului si a bazei de calcul pana in 2014, facilitate inclusa in contractul de trecere in proprietate privata a companiei si aprobata prin legea de privatizare a Petrom. Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a initiat un proiect de ordonanta de urgenta privind cresterea taxelor si redeventelor miniere si petroliere, prin care solicita Guvernului sa abroge articolul din legea de privatizare a Petrom referitor la mentinerea, pe o perioada de zece ani, a nivelului procentual, a bazei si a modalitatii de calcul in cazul redeventelor datorate de companie conform contractelor individuale de concesiune.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.