Aflat la Praga, seful Pentagonului le propune cehilor o prezenta rusa pe teritoriul national in schimbul protectiei antiracheta .

Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a afirmat marti, la Praga, ca Washingtonul a propus o pr
Aflat la Praga, seful Pentagonului le propune cehilor o prezenta rusa pe teritoriul national in schimbul protectiei antiracheta .

Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a afirmat marti, la Praga, ca Washingtonul a propus o prezenta rusa in spatiile din Cehia si Polonia unde ar urma sa fie instalat controversatul scut american antiracheta, relateaza AFP. Totodata, Washingtonul a propus Rusiei ca scutul sa nu fie activat decit in momentul in care va exista o "dovada absoluta" a amenintarii iraniene, precum testarea unor rachete.

Propunerea americana a fost facuta in cursul recentei vizite la Moscova a lui Robert Gates si a secretarului de Stat, Condoleezza Rice.

"Condoleezza Rice si cu mine am facut doua propuneri suplimentare Rusiei", prima fiind "sporirea transparentei prin acceptarea unei prezente ruse", a declarat Robert Gates. "Nimic nu va fi facut fara consimtamintul Cehiei in aceasta privinta", a declarat acesta, adresindu-se premierului ceh Mirek Topolanek, aflat alaturi de el.

Premierul Cehiei a refuzat sa faca vreun comentariu, insa Tomas Pojar, adjunctul ministrului ceh de Externe, a precizat, cu citeva ore inainte de declaratiile sefului Pentagonului, ca instalarea scutului ar putea fi aminata cu citeva luni.

"Nu cred ca vom putea ajunge la un acord pina la sfirsitul anului. Cred ca vor fi necesare sase luni", a declarat Pojar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.