Ceremoniile de comemorare a revolutiei din '56 au continuat ieri la Budapesta cu o ceremonie de ridicare a steagului la care au participat premierul socialist Ferenc Gyurcsany si presedintele Laszlo Solyom. Politia a organizat un cordon de securitate
Ceremoniile de comemorare a revolutiei din '56 au continuat ieri la Budapesta cu o ceremonie de ridicare a steagului la care au participat premierul socialist Ferenc Gyurcsany si presedintele Laszlo Solyom. Politia a organizat un cordon de securitate in jurul pietei din fata sediului Parlamentului, locul de desfasurare a evenimentului, pentru a preveni izbucnirea unor noi violente. Confruntarile de luni seara s-au soldat cu ranirea a 14 politisti, cinci civili, printre care si jurnalisti, si arestarea a 20 de persoane. Politia ungara a folosit tunuri cu apa si gaze lacrimogene impotriva celor 2.000 de manifestanti ce aruncau cockteiluri Molotov. Mai multi tineri, membri ai Miscarii Autoapararii Nationale, ai Asociatiei celor 64 de departamente si ai partidului Jobbik, au incalcat interdictia de a manifesta in fata cladirii Operei, cerand demisia premierului Ferenc Gyurcsany, in timp ce acesta sustinea un discurs cu ocazia comemorarii Revolutiei maghiare. Conform unor reporteri aflati la fata locului, autoritatile ungare ar fi folosit si gloante din plastic pentru a-i potoli pe extremistii turbulenti. Anul trecut, pe 23 octombrie, centrul Budapestei a fost teatrul unor confruntari extrem de violente, purtate intre manifestanti de extrema dreapta si politisti, cu ocazia comemorarii a jumatate de secol de la revolutia condusa de Imre Nagy. Sute de persoane au fost ranite atunci pe parcursul a mai multor saptamani de proteste. (Mihaela Bratu)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.