Guvernul Tariceanu isi angajeaza raspunderea pentru Legea votului uninominal. Partidele parlamentare vor sustine majoritar initiativa. In scurt timp, legea va intra, deci, in vigoare. Cu toate acestea, Absurdescu de la Cotroceni anunta organizarea un
Guvernul Tariceanu isi angajeaza raspunderea pentru Legea votului uninominal. Partidele parlamentare vor sustine majoritar initiativa. In scurt timp, legea va intra, deci, in vigoare. Cu toate acestea, Absurdescu de la Cotroceni anunta organizarea unui referendum pe aceeasi tema. Filosoful Gabriel Liiceanu numea asemenea atitudine, "incremenire in proiect". Adica prostie.
Sau miza pe prostirea populatiei. De fapt, initiatorul a respins acum un an votul uninominal. Si il clameaza doar pentru ca e popular. PD va primi oricum sustinerea grupurilor clientelare. Demersul prezidential ascunde ipocrizia ca la uninominal neproportional, clamat pentru interesele celor multi, proportia este de fapt in favoarea celor cu multi bani, fie ca sunt candidati, fie ca sunt sponsorii candidatilor. Salubritatea, iluminatul public, marmura, asfaltul, parcurile atribuite pentru constructii, parcarile, energia ieftina si buna a baietilor destepti din categoria fratilor prezidentiali de pe Litoral, sponsori pentru uninominal.
Uninominalul asa cum il vor Cotrocenii este, de fapt, jucaria oligarhilor. Atat de infierati. Si atat de cotizanti la PD si la Presedintie. Proiectul Pro Democratia, in schimb, este reflectarea viziunii liberale asupra sistemului electoral. El favorizeaza alegerea persoanelor si in acelasi timp asigura pastrarea reprezentativitatii de partid. Pentru ca democratia este despre partide, care reprezinta diferite doctrine si diferite interese ale alegatorilor. Fara partide, democratia redevine asa cum ii spunea Ceausescu, "populara", adica deloc. Nu exista democratie in absenta partidelor politice, iar democratia e slaba acolo unde sunt subminate partidele. Dar visul Cotrocenilor este partidul prezidential, "de larga reprezentare". Fara partide nu exista nici democratie parlamentara, singura forma autentica de democratie. Restul e demagogie.
Cum ar fi: sa aleaga poporul numai oameni, nu partide. Adica, jos partidele, sus interesele prezidentiale! Lozinca trimite la ceea ce scria "The Economist" despre Putin, in 15 octombrie curent: "Democratia prea adesea inseamna cumpararea de voturi, alegeri fraudate si domnia multimilor". Frauda morala, cumparare de voturi chiar cu banii votantilor si iluzia ca multimea domneste. Se mizeaza, ca de obicei, pe amnezia oamenilor. Cu doar cateva zile in urma, ultimatumul de la Cotroceni a precizat ca este acceptabila orice varianta a sistemului de vot uninominal. Acum se sustine altceva, numai ca sa se justifice un referendum fara justificare. Pentru demolarea sistemului parlamentar si edificarea sistemului prezidential autoritar pe principiul partidului unic. Sau unicul care conteaza.
Cert e ca PD, aplaudac furtunos al ideii referendumului, va fi pus din nou intr-o situatie penibila. Populatia nu va mai putea fi prostita. Mingea e la Parlament. Mesajul, simplu. Trebuie spus ca sunt cheltuite sume uriase pentru un referendum fara sens, din moment ce legea va fi deja in vigoare. Si in orice caz, tot la Parlament se intoarce, asa ca banii pentru referendum sunt aruncati pe fereastra. De fapt, pe propaganda pentru PD. Mai trebuie spus ca, la fel ca PSD, PD a semnat si el pentru proiectul Pro Democratia, pe care acum il contesta, pentru ca asa e ordin de la Cotroceni. Explicatia cu banii aruncati poate destepta populatia aburita de retorica prezidentiala.
Iar la referendum, toate partidele vor sustine sistemul de vot uninominal. Si se va demonstra absurdul demersului prezidential.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.