Jurnalul National a atras atentia asupra catorva actiuni bizare cu banul public ale lui Liviu Spataru, primarului Resitei. Am relatat cum primarul a dispus mutarea unui deal pentru a crea facilitati unui investitor care pana la urma s-a razgandit sau
Jurnalul National a atras atentia asupra catorva actiuni bizare cu banul public ale lui Liviu Spataru, primarului Resitei. Am relatat cum primarul a dispus mutarea unui deal pentru a crea facilitati unui investitor care pana la urma s-a razgandit sau cum a hotarat refacerea centrului centrului civic prin inlocuirea vechilor dale cu unele de granit chinezesc la preturi exorbitante. Curtea de Conturi prin Camera de Conturi Caras - Severin a efectuat un control la primarie, la inceputul lunii octombrie, in urma caruia inspectorii s-au luat cu mainile de cap.   Tinuta decenta. S-a constatat un prejudiciu al bugetului institutiei de aproape 1,3 milioane de euro, cauzat de cheltuieli facute anapoda, prin deconturi ilegale. Astfel, aproape 50.000 de euro s-au dus pe sporul de dispozitiv si pe cel de fidelitate, sporuri care nu sunt prevazute in normele legale care fac referire la salarizarea celor care lucreaza in sectorul public. Pentru a-si cumpara tinuta decenta cu care subalternii sa se prezinte in fata sefilor institutiei, s-au aruncat pe fereastra 15.000 de euro, o suma apropiata fiind alocata ilegal si pentru cheltuieli de protocol. Pentru abonamente de transport in comun si pentru scolarizarea la master a unor consilieri sau salariati, s-au alocat din banul public aproape 20.000 de euro.   Ilegal. Curtea de Conturi a mai decis ca pentru o suma de 740.000 de euro cheltuita tot ilegal sa fie sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Caras - Severin pentru infractiuni la Legea privind autorizarea lucrarilor in constructii. Acesti bani au fost investiti in modificarea reliefului din jurul orasului, pentru constructia unor hale. Afaceristul s-a razgandit, iar primarul a ramas cu un relief antropic pe cap. Pentru acest contract nu s-a incheiat niciun contract de executie, lucrarile fiind facute, asa cum o comisie a Consiliului Local a constatat, de o firma ce apartine primariei: Urban SA, catre care primaria a achitat ilegal o alta suma, peste 420.000 de euro. Pentru renovarea centrului civic al Resitei s-au decontat ilegal aproape 1.200 de metri patrati de dale de granit care nu au fost folosite. Dalele nu se gasesc nici la constructor, cu toate ca exista un act de custodie, inspectorii constatand ca aceasta cantitate nu era necesara pentru reparatii viitoare, deoarece dalele sunt garantate cinci ani, perioada in care orice distrugere este suportata de catre furnizor, nu de primarie.    Sesizare. Curtea de Conturi a sesizat Tribunalului Caras - Severin care urmeaza sa stabileasca vinovatii, pentru fiecare suma in parte. Cei vizati sunt Liviu Spataru, primar; Tiberiu Padureanu, viceprimar; Gabriel Ionescu, administrator public; Maria Asofronie, director executiv; Viorica Popa, Octavian Barbu sefi serviciu; Elena Lupu, Viorica Dumbrava, Sanda Marian consilieri. Trebuie insa amintit ca sotia adminstratorului public Gabriel Ionescu, bun amic al primarului si mana dreapta a primarului Spataru, este judecator la la Tribunalul Caras - Severin.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.