Pretul titeiului ar putea creste in urmatorii ani cu 15-20 dolari pe baril, avand in vedere climatul politic din Iran si Irak, iar piata romaneasca nu poate face abstractie de ce se intampla la nivel international, a declarat directorul general execu
Pretul titeiului ar putea creste in urmatorii ani cu 15-20 dolari pe baril, avand in vedere climatul politic din Iran si Irak, iar piata romaneasca nu poate face abstractie de ce se intampla la nivel international, a declarat directorul general executiv adjunct al Petrom, Werner Schinhan, citat de Mediafax. "Este foarte dificil sa previzionam o evolutie a pretului titeiului pe piata internationala. Cred insa ca avand in vedere contextul politic din Iran si Irak, pretul titeiului ar putea sa creasca in urmatorii ani cu 15-20 de dolari pe baril", a spus Schinhan in cadrul unei intalniri cu oamenii de afaceri austrieci. In opinia sa, cum piata de petrol este internationala, majorarea pretului titeiului se va face simtita si in Romania. "Desi Petrom urmareste practicarea unei politici de preturi moderate pe piata romaneasca, nu putem exclude cresterea de preturi de pe piata internationala", a adaugat reprezentantul companiei detinute de grupul austriac OMV. Cotatia petrolului a atins vineri nivelul istoric de 90,07 dolari pe baril. Luni, insa pretul petrolului a scazut, cu aproape doi dolari, coborand sub 87 dolari pe baril, pe fondul declinului general al pietelor financiare, determinat de temerile legate de perspectivele de dezvoltare a economiei americane. Pretul petrolului a urcat cu peste 10%, dupa 8 octombrie, apropiindu-se de nivelul de 101,7 dolari pe baril atins in aprilie 1980, la un an dupa revolutia iraniana. In pofida scaderii pretului petrolului, de la nivelul record de vineri, analistii considera ca amplificarea tensiunilor intre Turcia si rebelii kurzi din nordul Irakului va contribui la mentinerea cotatiilor la un nivel ridicat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.