Cetatenii din statele europene emergente care lucreaza in strainatate au trimis in 2006 in tarile de provenienta peste 50 miliarde dolari, printre principalii destinatari numarandu-se, alaturi de Federatia Rusa, si Romania, unde peste 50% din fondurile primite au fost orientate catre zona rurala.
Nu numai in Romania, ci si in Albania si Republica Moldova ponderea sumelor trimise din strainatate catre regiunile rurale este la fel de mare, potrivit unui studiu realizat de Fondul International pentru Dezvoltare Agricola, din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, in colaborare cu Banca Inter-Americana pentru Dezvoltare, intitulat "Sending money home: Worldwide remittance flows to developing countries".
Potrivit datelor Fondului International pentru Dezvoltare Agricola, citate de Mediafax, sumele trimise in tara de cetatenii romani care lucreaza in strainatate au cumulat 4,7 miliarde de dolari anul trecut, avand o pondere de 3,9% in Produsul Intern Brut.
La nivel mondial, 25 de milioane din numarul total de emigranti provin din statele europene in curs de dezvoltare. In medie, numai 10% dintre acestia emigreaza pentru a trai si a munci in strainatate. Una dintre destinatiile alese este Ucraina, una dintre cele mai populate tari din Europa, dar si Italia, Marea Britanie si SUA, arata studiul.
Federatia Rusa este un mare exportator de emigranti in Europa, acoperind 48% din numarul total de emigranti din regiune. In acelasi timp insa, Rusia este si principala destinatie pentru emigrantii din tarile care fac parte din Comunitatea Statelor Independente.
Intre principalii destinatari ai fondurilor provenite de la persoanele care lucreaza in strainatate se mai numara, alaturi de Federatia Rusa si Romania, si Moldova, Polonia si Ucraina, unde aceste sume au o pondere de aproape 20% in venitul pe cap de locuitor. La nivelul Europei, sumele transferate din strainatate reprezinta 11% din venitul pe cap de locuitor, 2% din PIB si 3% din valoarea exporturilor. In acest timp, sumele expediate exclusiv catre Moldova in 2006 reprezinta peste 30% din PIB.
Cu toate ca sumele orientate catre regiunile rurale au o pondere mai mica decat in alte regiuni ale lumii, raportul intre fondurile provenite din strainatate pe cap de locuitor si veniturile pe cap de locuitor in statele est-europene se plaseaza la 60% in comunitatile unde peste 35% din populatie traieste in mediul rural.
Piata transferurilor monetare este destul de competitiva in ceea ce priveste transferurile catre Moldova, Polonia, Romania sau Federatia Rusa. Cu toate acestea, in majoritatea tarilor unde lucreaza emigrantii din Europa de Vest, concurenta intre operatorii de transferuri monetare este abia la inceput, astfel ca nu exista multi furnizori ai acestor servicii. In plus, unii emigranti europeni care trimit bani in tarile de provenienta din statele vest-europene se confrunta cu obstacole, intrucat numai bancile efectueaza transferuri monetare, potrivit studiului.
Trimiterea de fonduri din Italia si Marea Britanie catre Polonia, Moldova si Romania este un proces mai competitiv si mai eficient din punctul de vedere al costurilor decat in cazul transferurilor din Elvetia catre Serbia.
La nivel mondial, cei peste 150 de milioane de cetateni din statele in curs de dezvoltare care lucreaza in strainatate au trimis anul trecut in tarile de provenienta, in curs de dezvoltare, peste 300 de miliarde de dolari, depasind suma de 104 miliarde de dolari, furnizata sub forma de ajutor extern acestor state.
De asemenea, aceasta suma depaseste valoarea investitiilor straine directe in statele emergente, care s-a plasat anul trecut la 167 miliarde de dolari.
Sumele provenite de la persoanele care lucreaza in strainatate au reprezentat, de-a lungul timpului, un sprijin financiar esential pentru tarile-destinatar. Adesea insa nu a existat o evidenta completa a acestor fonduri. Pe masura ce fenomenul migratiei se intensifica, cresterea corespunzatoare a sumelor din strainatate devine o problema care primeste atentie sporita.Importanta acestor sume pentru atenuarea saraciei este evidenta, iar efectul asupra cresterii economice si a investitiilor este, de asemenea, semnificativ.