O noua reuniune intre mediatorii european, american si rus si liderii din Kosovo si Serbia, pe tema statutului provinciei separatiste sarbe, va avea loc la 5 noiembrie, la Viena, a anuntat ministrul sarb de Externe, Vuk Jeremici, dupa o intalnire far
O noua reuniune intre mediatorii european, american si rus si liderii din Kosovo si Serbia, pe tema statutului provinciei separatiste sarbe, va avea loc la 5 noiembrie, la Viena, a anuntat ministrul sarb de Externe, Vuk Jeremici, dupa o intalnire fara progrese desfasurata la inceputul saptamanii. "Incercam sa ajungem la un numitor comun (intre pozitia sarbilor si cea a albanezilor din Kosovo - n.r.), si speram ca aceasta este si intentia delegatiei de la Pristina", a declarat Jeremici, citat de AFP. "Speram sa atingem acest obiectiv in cadrul urmatoarei intalniri de la 5 noiembrie, la Viena", a adaugat Jeremici.
Sarbii si albanezii sunt departe de a ajunge la un acord in privinta viitorului acestei provincii din sudul Serbiei, locuite in proportie de 90 la suta de albanezi si care se afla sub administrarea ONU inca din 1999. "Avem de-a face cu doua concepte", a recunoscut premierul Kosovo, Agim Ceku, dupa intalnirea de luni, lansand un nou "apel la sarbi sa accepte propunerea emisarului ONU Martti Ahtisaari".
Fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari, emisar special al ONU, a elaborat un proiect de statut, oferind provinciei o independenta sub supraveghere internationala.
Totusi, propunerea a fost respinsa de Belgrad, sustinut de Moscova, care a amenintat ca isi va exercita dreptul de veto la Natiunile Unite.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.