Compania acorda finantari de tip mezanin
Mizeaza pe patru-cinci tranzactii pe an in RomaniaMezzanine Management, companie austriaca care acorda finantari de tip mezanin, care combina imprumuturile si participarile la capitalul social, a intrat pe piata romaneasca prin deschiderea unei reprezentante, potrivit Mediafax.
"Am ales sa deschidem un birou in Romania, deoarece este o piata care devine din ce in ce mai sofisticata. Dat fiind faptul ca activitatea de fuziune si achizitii s-a dezvoltat in ultima perioada, observam o crestere a cererii de solutii de finantare complexe, in care finantarea de tip mezanin completeaza imprumuturile oferite de banci si investitiile furnizorilor de capital", a declarat directorul executiv al companiei, Franz Hoerhager. Mezzanine Management mai are birouri la Viena, Budapesta si Varsovia.Investitiile companiei in Romania se vor ridica la 100 de milioane de euroInvestitiile Mezzanine Management in Romania se vor ridica in urmatorii ani la un nivel de aproximativ 100 de milioane de euro, potrivit estimarilor facute de reprezentantii companiei.
"In urmatorii ani am putea investi 100 milioane de euro in Romania, pentru ca reprezinta a doua mare piata din regiune. De regula, realizam cam sase-opt tranzactii pe an la nivelul regiunii, din care in Polonia avem aproximativ patru tranzactii. Acesta este un nivel bun si pentru Romania, estimand ca vom incheia circa patru-cinci tranzactii pe an", a mai spus Hoerhager.
In plus, directorul general al firmei, Chris Buckle, a mentionat ca acest tip de finantare va avea un impact si asupra economiei stimuland dezvoltarea, avand in vedere atragerea de investitori directi.
Mezzanine Management vizeaza companiile medii, ce presupun tranzactii de sapte-noua milioane de euro, pana la un maxim de 15-20 milioane de euro. "Gasim companii mici, pe care le ajutam sa creasca, pentru a deveni lideri pe domeniul lor", a spus Buckle.Compania va investi in Romania prin fondul AMC IIPrimul fond de tip mezanin al companiei, Accession Mezzanine Capital I (AMC I), creat in 2003, a cumulat 115 milioane euro. Fondul a fost destinat finantarii de achizitii si sustinerii extinderii companiilor de talie medie din Polonia, Ungaria, Bulgaria, Romania, Cehia, Slovacia si Slovenia.
AMC II, cel de-al doilea fond al companiei, este estimat la o valoare de 200 milioane euro si ar putea fi inchis pana la sfarsitul anului.
Printre investitorii in fondul AMC II se numara Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Uniqua, Raiffeisen Bank, Erste Bank, InvestKredit Bank, Capital Bank Grawe Groupe si Vienna Insurance Group. Acest fond regional va investi in tarile care au aderat la Uniunea Europeana in ultima etapa, Romania si Bulgaria, precum si in tarile din fosta Iugoslavie, cu posibilitatea de a plasa pana la 20% in oportunitati de investitii din Ucraina si Rusia.
In prima jumatate a anului au fost analizate 50 de proiecte de investitii. Dintre acestea, 26% reprezinta proiecte din Romania, in timp ce Slovacia si Cehia cumuleaza 21%, Polonia - 16%, Ungaria - 11% si Bulgaria - 5%.
"In Romania suntem in discutii cu mai multe companii si fonduri de private equity pentru realizarea de investitii", a afirmat Hoerhager.Ce sunt finantarile de tip mezanin?Finantarile de tip mezanin presupun credite subordonate pe termen lung rambursabile in totalitate la scadenta, iar la un moment dat, cand are loc schimbarea actionariatului majoritar al firmei sau aceasta este listata la bursa, finantatorul are optiunea de a deveni actionar al companiei imprumutate.
Acest tip de finantare are drept costuri aferente dobanda fixa perceputa si veniturile obtinute in urma vanzarii actiunilor detinute la compania respectiva.
Finantarea mezanin este folosita pentru achizitiile de companii, dezvoltarea firmei, finantari de tip "punte", precum si pentru achizitionarea pachetelor minoritare de actiuni ale firmei.
In ceea ce priveste randamentul investitiilor mezanin, acesta se ridica la 12-17% pe toata perioada investitiei, nivel situat peste cel al bancilor, obtinut pentru credite, dar sub randamentul obtinut de fondurile de private equity.