Cortegiul funerar al generalului Constantin Silinescu, inmormantat ieri la Cornetu, ar putea fi usor comparat cu o adevarata parada a spionilor romani. Unii dintre cei mai experimentati ofiteri de informatii din ultimele decenii, dar si oameni politi
Cortegiul funerar al generalului Constantin Silinescu, inmormantat ieri la Cornetu, ar putea fi usor comparat cu o adevarata parada a spionilor romani. Unii dintre cei mai experimentati ofiteri de informatii din ultimele decenii, dar si oameni politici de marca l-au insotit pe fostul sef SIE pe ultimul drum.


In curtea familiei Silinescu din Cornetu s-au intalnit ieri doi fosti sefi de guvern ai Romaniei, Adrian Nastase si Radu Vasile, acestia fiind doar o mica parte dintre oamenii de marca veniti sa aprinda o lumanare la capataiul generalului in rezerva Constantin Silinescu. Fostul adjunct al Serviciului de Informatii Externe (SIE) si consilier pe probleme de securitate nationala a premierului Adrian Nastase a fost condus ieri pe ultimul drum de o cohorta de oameni politici si o armata de barbati in costume.


CEARTÃ… INTRE AGENTI. Fostul premier Adrian Nastase, conservatorul George Copos, dar si seful taranist al fostului Executiv al Romaniei, Radu Vasile, si-au dat mana si au adus omagii generalului care a trecut in nefiinta dupa o suferinta misterioasa, chiar suspecta. De altfel, Adrian Nastase si-a exprimat aprecierile fata de generalul Silinescu, dar si suspiciunile cu privire la suferinta trupeasca prin care acesta a trecut in ultima parte a vietii: "Era un om bun, iubit de toata lumea... In afara de conflictul cu Ioan Talpes, care vad ca nu a venit, nu a avut suparari cu oamenii. Si el a fost foarte afectat de conflictul cu Talpes, care a pornit de la copii... Era un om tanar si asta ridica semne de intrebare (cu privire la deces - n.r.). Familia e distrusa si fetele lui foarte indurerate". Un episod neguros din biografia generalului Silinescu a fost colaborarea, dar si ruptura cu fostul sef al SIE, Ioan Talpes, devenit apoi consilier al presedintelui Ion Iliescu. Conflictul dintre cei doi a fost alimentat, se pare, de divortul dintre copiii acestora (una dintre fiicele generalului Silinescu a fost casatorita cu fiul lui Talpes - n.r.), dar a fost pus si pe seama impartirii Partidului Social Democrat (PSD) in tabere in jurul celor doi lideri, Adrian Nastase si Ion Iliescu. Silinescu a fost consilierul premierului Adrian Nastase, pe cand Talpes nu s-a ferit niciodata sa se arate ca un apropiat al fostului presedinte.

Un moment special prilejuit de ceremonie a fost acela cand cei doi fosti prim-ministrii s-au urcat in aceeasi masina pentru a face drumul de la locuinta familiei Silinescu pana la Biserica Sf.  Paraschiva din Cornetu unde a avut loc inmormantarea. Desi nu a dorit sa mai ramana si la biserica pentru intreg ceremonialul, Radu Vasile s-a oferit sa-l conduca pe Adrian Nastase pana pe Strada Alexandriei, nr. 185, capatul drumului pentru spionul general. Nici curtea bisericutei din Cornetu nu s-a dovenit suficient de incapatoare pentru intreg alaiul funerar, iar numarul coroanelor de flori s-a dovedit prea mare, astfel ca dupa slujba din biserica nu s-au gasit suficiente brate sa le duca pana la mormant. Una dintre coroane era semnata de Ristea Priboi, un alt fost slujitor al structurilor de informatii din regimul comunist al carui destin s-a impletit cu cel al lui Constantin Silinescu. Alaiul s-a remarcat insa prin numarul mare de barbati imbracati la costume - de la cele de la Apaca pana la marci care par sa nu sufere sifonarea - multi dintre ei foarte probabil colaboratori ai generalului Silinescu in cadrul structurilor de informatii. Un detasament de garda i-a dat onorul generalului, iar lacrimile barbatesti s-au scurs discrete pe sub ochelarii negri.


Ofiter cu staifConstantin Silinescu a fost agent de spionaj pentru regimul comunist, avand misiuni externe din 1974 pana in 1988 in Marea Britanie, Cehoslovacia, URSS, Mongolia, Bulgaria, China, Iugoslavia, Ungaria si Statele Unite. Silinescu a lucrat apoi in conducerea Centrala de Informatii Externe (CIE), ca loctiitor si sef de directie, sub coordonarea generalului Aristotel Stamatoiu, seful spionajului romanesc pana in 1990. Constantin Silinescu a fost avansat, in 1991, in cadrul noii structuri Serviciul de Informatii Externe, fiind numit adjunct al directorului SIE, functie pe care a indeplinit-o vreme de 6 ani. In 1997, generalul Silinescu a fost indepartat, printr-un Decret prezidential semnat de Emil Constantinescu, si trecut in rezerva la doar 50 de ani. Dupa 2000, Constantin Silinescu a devenit consilierul pe probleme de siguranta nationala al premierului Adrian Nastase.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.