Guvernul leton supravietuieste unei motiuni de cenzura initiate in semn de protest fata de demiterea sefului serviciului anticoruptie.

Premierul leton de centru-dreapta, Aigras Kalvitis (foto), a reusit sa ramina in functie dupa ce p
Guvernul leton supravietuieste unei motiuni de cenzura initiate in semn de protest fata de demiterea sefului serviciului anticoruptie.

Premierul leton de centru-dreapta, Aigras Kalvitis (foto), a reusit sa ramina in functie dupa ce parlamentul a respins marti o motiune de cenzura care il acuza ca desfasoara o politica autoritara si ca neglijeaza riscurile unei supraincalziri a economiei. Motiunea a fost respinsa cu 56 de voturi contra, 38 pentru si o abtinere.

Opozitia a initiat motiunea de cenzura dupa ce premierul l-a demis pe Aleksejs Loskutovs, seful serviciului leton anticoruptie. Criticii guvernului considera ca Loskutovs dorea sa investigheze mai multi oameni de afaceri apropiati premierului. In replica, acesta a sustinut ca demiterea a fost cauzata de neregulile financiare din cadrul Biroului Anticoruptie si a cerut parlamentului sa efectueze un control financiar.

Scandalul din cadrul Biroului Anticoruptie a decimat guvernul leton. In urma cu o saptamina, ministrul de Externe, Artis Pabriks, a parasit guvernul, in semn de protest fata de demiterea lui Loskutovs. Ministrul Afacerilor Municipale a fost eliberat din functie pentru ca a votat impotriva demiterii lui Loskutovs, iar ministrul Economiei a demisionat, invocind ratiuni familiale. Totodata, peste 5.000 de letoni au demonstrat, in urma cu o saptamina, in fata guvernului, acuzindu-l pe premier de abuz de putere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.