Liderul PIN i-a cerut sa-si dea demisia de onoare
"Tariceanu nu va mai fi actor pasiv, ci invinuit"Tavalugul "Posta - DNA", pornit in urma cu aproape doua luni de catre liderul PIN, Cozmin Gusa, pare de neoprit. Dupa ce i-a incriminat rand pe ra
Liderul PIN i-a cerut sa-si dea demisia de onoare
"Tariceanu nu va mai fi actor pasiv, ci invinuit"Tavalugul "Posta - DNA", pornit in urma cu aproape doua luni de catre liderul PIN, Cozmin Gusa, pare de neoprit. Dupa ce i-a incriminat rand pe rand pe Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu in legatura cu HG 377/2007, prin care imobilul situat pe Calea Victoriei nr. 133-135, cu terenul aferent, trecea din domeniul public al statului in cel privat al statului, Gusa ii cere ministrului Vosganian sa demisioneze, spunandu-i ca este in vizorul Directiei Nationale Anticoruptie. "Esta un al cincilea ministru al Guvernului Tariceanu, Varujan Vosganian, care are probleme datorita Hotararilor de Guvern pe care le-a promovat. Sunt fapte care pot fi asimilate celor de coruptie. Domnul Vosganian a savarsit un fapt similar domnului Chiuariu si tot in scandalul Posta, cu omul de afaceri Sorin Creteanu”, a declarat, citat de Mediafax, liderul PIN.
El a afirmat ca, desi angajatii Ministerului Economiei au dat aviz negativ posibilei asocieri dintre Posta Romana si omul de afaceri Creteanu, Vosganian a semnat hotararea, alaturi de Nagy si Chiuariu. "Am informatii precise din interiorul Ministerului Economiei ca au fost audiate persoane de catre procurori, ca dosarul domnului Vosganian este unul solid, in care se specifica aceste lucruri. Vosganian va fi incadrat la abuz in serviciu contra intereselor publice. Ii cer cu toata seriozitatea domnului Vosganian sa-si dea demisia. Chiar daca este vorba doar de incompetenta si tot trebuie sa-si dea demisia. Daca este vorba despre mai mult, atunci este o circumstanta agravanta. Solicit si presedintelui Basescu sa ia nota de acest lucru. Solicit, de asemenea, DNA sa faca de urgenta precizarile legate de domnul Vosganian", a adaugat Gusa.
Sustinand ca Posta Romana va fi "groparul" multor oameni politici, daca nu chiar al unor partide, Gusa a cerut procurorilor sa mearga pana la capat, pentru ca este evident faptul ca "HG avantajeaza un partener de afaceri al lui Tariceanu". Faptul ca Tariceanu a semnat acea HG cred ca o sa-l transforme in foarte scurt timp din pozitia de actor pasiv in pozitia juridica de invinuit. Am si informatii, dar faptele ma determina sa discut in acest fel”, a conchis Cozmin Gusa.Terenul a fost subevaluatScandalul "Posta Romana" a fost readus in atentie prin declaratiile facute la data de 9 septembrie de presedintele PIN, Cozmin Gusa. Acesta a afirmat intr-o conferinta de presa ca are informatii potrivit carora ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, este cercetat penal de procurorii anticoruptie in legatura cu modul in care a fost adoptata HG 377/2007. "Guvernul, pe baza notei de fundamentare avizate favorabil de ministrul Chiuariu, a dat o hotarare semnata de ministrul Comunicatiilor, cel al Finantelor si primul-ministru, prin care se scotea din circuitul public al statului al acestui spatiu, dand girul unui sir de ilegalitati care incepuse inainte cu mai bine de un an. Am informatii sigure si precise, verificate, ca, in acest moment, DNA are un dosar de cercetare care il vizeaza pe actualul ministru al Justitiei, in calitate de invinuit", a declarat Gusa, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, Chiuariu a avizat favorabil, in prima sa luna de mandat, o hotarare de guvern prin care imobilul situat pe Calea Victoriei nr. 133-135, cu terenul aferent, trecea din domeniul public al statului in cel privat al statului, girand astfel o asociere ilegala datata 1 august 2005, dintre Posta Romana si un grup de interese din jurul democratilor si liberalilor.
Sustinand ca "Posta Romana nu putea sa intre intr-o astfel de asociere fara licitatie publica", Gusa a aratat ca oricum este vorba despre o subevaluare. "Metrul patrat de teren in Calea Victoriei, la ora actuala, este in jur de 3.500 euro. Terenul in cauza are 13.000 metri patrati. Mai era si cladirea de peste 20.000 metri patrati utili. Deci, este vorba despre circa 100 milioane euro. Participatiunea Postei Romane a fost evaluata la 4,5-5 milioane euro", a mai sustinut liderul PIN.Urmarirea penala, "aproape" inceputaLa 18 septembrie, in urma sesizarii procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Traian Basescu a avizat inceperea urmaririi penale fata de Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu. Potrivit comunicatului DNA, cei doi sunt suspectati de "savarsirea infractiunii asimilate infractiunilor de coruptie, si anume abuz in serviciu contra intereselor publice avand ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial pentru altul, prevazuta de art. 132 din Legea 78/2000 cu modificarile ulterioare".
Dosarul nr. 240/P/2007 a fost disjuns din cel cu nr. 218/P/2006, constituit in luna septembrie 2006, in care procurorii anticoruptie efectueaza "acte premergatoare cu privire la legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Romana, precum si cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor sai, in diferite societati comerciale, si cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public si privat al statului, ca urmare a acestor activitati".
In acest dosar se cerceteaza, printre altele, si verificarea imprejurarilor emiterii HG 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si avizate de Ministerul Justitiei, precum si a documentatiei si avizelor necesare.
HG 377/2007 este semnata de premierul Calin Popescu Tariceanu si contrasemnata de fostul ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy, si de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Tudor Chiuariu a sustinut ca avizul Mnisterului Justitiei s-a facut legal, in baza Notei de Fundamentare emise de Ministerul Comunicatiilor, si ca documentul nu scoate terenul din Calea Victoriei nr. 133-135 din proprietatea statului.
Desi Basescu si-a dat avizul, cei doi n-au apucat inca sa fie audiati de Comisia speciala. La putin timp dupa avizul presedintelui, ministrul Justitiei a elaborat o Ordonanta de Urgenta privind responsabilitatea ministeriala, ceea ce taraganeaza audierea.DNA: Ministrul nu este invinuitPurtatorul de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Livia Saplacan, a declarat ieri, citata de Mediafax, ca ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, nu are calitate de invinuit sau de inculpat in vreun dosar aflat in cercetare la DNA. Intrebata in legatura cu existenta unui dosar aflat in faza actelor premergatoare la DNA si in care sa fie cercetat ministrul Varujan Vosganian, Saplacan a sustinut ca nu are cunostinta de o asemenea ancheta. Acest lucru nu inseamna ca ministrul nu poate fi interpelat de procurorii anticoruptie in acest dosar, dar categoric semnifica interdictia impusa organelor de ancheta de a divulga informatii presei... Asa cum sustin mereu procurorii, divulgarea de informatii in timpul desfasurarii investigatiilor poate periclita buna desfasurare a cercetarilor...


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.