29 dintre cei 45 de eurocandidati PSD au absentat ieri de la festivitatea organizata de Geoana. Oamenii lui Iliescu de pe lista PSD pentru PE se vor lansa separat, intr-un show pe care il va organiza Marian Vanghelie la Romexpo.

Lansare de candidati fara candidati. Mircea Geoana a organizat ieri, la Palatul Parlamentului, un eveniment de la care au lipsit foarte multi dintre cei pe care PSD vrea sa-i trimita la Bruxelles. Dintr-un total de 45 de nominalizati de pe lista pentru Parlamentul European, pe scena nu au urcat decit 16. Iar dintre cei 8 candidati de pe locurile considerate eligibile, 4 au boicotat lansarea lui Geoana. Nu intimplator, acestia sint apropiati ai lui Ion Iliescu - Corina Cretu, Ioan Mircea Pascu, Adrian Severin. Si Adriana Ticau a lipsit, sub motivatia ca se afla la Bruxelles.

In afara de candidati, de la lansare au lipsit, in mod ostentativ, Ion Iliescu si Marian Vanghelie, presedintele PSD Bucuresti, cel care pina acum a organizat si a sponsorizat toate evenimentele partidului. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a pretins ca este bolnav, lovit de o gripa subita. „Nu pot sa vi-l dau la telefon. Are gripa si nu vreau sa-l deranjez", ne-a declarat ieri Nina Iliescu.

In ceea ce-l priveste pe Vanghelie, acesta a boicotat marele eveniment al lui Mircea Geoana laolalta cu intreaga sa organizatie. De altfel, luni, primarul de la sectorul 5 l-a informat pe Geoana ca PSD Bucuresti ii retrage sprijinul politic, dar mai ales pe cel financiar, Vanghelie fiind cel care, din 2005 pina in prezent, a finantat toate sedintele, congresele si manifestatiile PSD. Luni, dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD, a avut loc o sedinta restrinsa intre presedintele partidului si liderii de la Bucuresti, in care Vanghelie i-a spus lui Geoana verde in fata ca nu mai primeste un leu de la el. „Puteti sa va ginditi citi bani o sa cheltuiti de acum inainte, ca eu nu mai dau nimic", i-a spus Vanghelie lui Geoana, potrivit unor surse participante la discutii. Sursele citate sustin ca presedintele de la Bucuresti s-a suparat pe Geoana dupa ce acesta, la o adunare de la PSD Ilfov, a declarat ca „Ilfovul este cea mai importanta organizatie a PSD", in vreme ce „Bucurestiul este doar un sector al Ilfovului".

„O sa vedeti ca Gabi Oprea o sa va faca ce i-a facut si lui Nastase!", l-a avertizat Vanghelie pe Geoana, referindu-se la proaspata sa relatie cu presedintele de la PSD Ilfov. „Iti tai toate finantarile!", a incheiat discutia Marian Vanghelie. Ca urmare, relatia dintre Geoana si PSD Bucuresti s-a incheiat, transformindu-se in razboi.

Figurantii care au umplut ieri sala de la Parlament unde a avut loc asa-zisa lansare de candidati, alesi inclusiv dintre copiii de 12-13 ani, au fost adusi de Gabriel Oprea cu autocarele din Ilfov si de Liviu Dragnea de la Teleorman, in vreme ce liderii de la organizatia Bucuresti nu au mai avut loc pe scena alaturi de conducerea PSD. Dar acestia si-au pregatit pentru miine propria lansare de candidati, la Romexpo, unde vor fi prezentati candidatii absenti ieri - Adrian Severin, Corina Cretu si Ioan Mircea Pascu. La aceasta lansare va veni si Ion Iliescu, dupa o vindecare miraculoasa.

De ramarcat si ca de la evenimentul organizat de Geoana a lipsit Poul Nyrup Rasmussen, presedintele Partidului Socialistilor Europeni, in timp ce actiunea similara a PD a fost onorata de Wilfried Martens, presedintele Partidului Popular European si fost presedinte al Parlamentului European.

Iliescu: „Nu mai am 70 de ani" Ion Iliescu a declarat luni ca a stabilit impreuna cu Mircea Geoana ca este bine sa puna „batista pe tambal", iar dupa alegerile pentru PE vor putea judeca „la calm". Iliescu a mai spus ca se va implica in campania electorala a PSD in alegerile europarlamentare „in limita posibilitatilor" sale. Intrebat daca va merge in tara in campanie, Iliescu a spus: „Ei, nu o sa exagerez, nu mai am 70 de ani".