CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Pentru a citi eticheta acestui produs este nevoie de o lupa. Ingredientele sunt foarte multe si sunt ingramadite intr-o parte a ambalajului, la fel ca si valorile nutritionale.  

Batonul de cereale cu gust de ciocolata Nestle Fitness are o lista foarte lunga de ingrediente, care ar trebui citita cu atentie inainte de a-l consuma. Ingredientele sunt: cereale (42%), grau integral (22%), orez (20%), ciocolata (15%), zahar, masa de cacao, lapte praf degresat, lactoza, emulgatori (lecitina de soia E 322, poliricinoleat E 476), aroma, cacao cu continut redus de grasimi (unt de cacao 10%), sirop de glucoza, zahar, sirop de zahar partial invertit, extract de malt din orz, agent de umezire (glicerina E 422), unt de cacao, sirop de zahar brun partial invertit, sare, aroma, emulgator (lecitina din soia E 322), corector de aciditate (fosfat trisodic E 339), antioxidant (extract bogat in tocoferol), vitamine (niacina, vitamina E, acid pantotenic, vitamina B6, riboflavina (vit. B2) E 101 i, tiamina (vit. B1), acid folic, vitamina B12, minerale (minerale si fier). Tot pe eticheta mai apar si urmatoarele atentionari: "Contine gluten. Poate contine urme de arahide, migdale si alte varietati similare. Ciocolata contine substanta uscata de cacao 35%, minimum". Pentru ca este un produs care se adreseaza celor care doresc sa slabeasca sau sa isi pastreze silueta, eticheta nutritionala este esentiala: "Valoarea energetica: 1.616 kj, 382 kcal, proteine 5,1, glucide 74,8 - din care zaharuri 30,1, lipide 7,0 - din care saturate 3,9, fibre 3,2, sodiu 0,3". Aceste valori sunt pentru 100 de grame, iar pentru un singur baton de 23,5 g veti acumula 90 kcal.


ANALIZÃ…. Despre batonul de cereale cu gust de ciocolata, profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca are un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide cu absorbtie lenta si rapida ce imprima produsului o incarcatura glicemica ridicata solicitanta pentru functia pancreasului.

De asemenea, analizand valorile nutritionale pentru 100 de grame de produs, ni se spune ca batonul are si o densitate energetica foarte ridicata, 382 kcal/100 g. Produsul contine o sursa de gluten, arahide, migdale s.a. similare. Mai mult, consumatorii trebuie sa tina cont si de aditivii alimentari folositi care, consumati in cantitati mari, pot afecta sanatatea.


CONCLUZII. In urma analizei etichetei, specialistul nostru ne spune ca produsul nu este indicat persoanelor cu diferite afectiuni si cu stil de viata sedentar. De asemenea, batonul este interzis suferinzilor de celiachie si celor cu intoleranta sau alergie la arahide, migdale sau varietatile similare. Poate fi totusi consumat de persoanele sanatoase care depun efort fizic intens, sub supravegherea unui specialist in nutritie si/sau educatie fizica.