Vineri, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind o selectie din lucrarile lui Dvorák, din Colectia SIMFONICA si cu o brosura despre muzician.

Urmatorul compozitor din Colectia SIMFONICA, pe care Cotidianul o aduce cititorilor in fiecare vineri, la doar 7,9 lei, este Antonin Dvorák, din a carui opera au fost selectate trei dintre cele mai populare lucrari: Simfonia nr. 9 in mi minor, „Din Lumea Noua" (op. 95), Uvertura „Carnavalul" (op. 92) si Scherzo Capriccioso (op. 66). Alaturi de CD, cititorii vor primi si o brosura despre viata si opera marelui compozitor. Inregistrarile au fost realizate in ianuarie 1994, la Studiourile CTS din Londra, cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului de origine estoniana Paavo Järvi.

Nu mai incape nici o indoiala ca Dvorák este cel mai cunoscut si mai interpretat compozitor ceh din toate timpurile. Inovatiile sale muzicale si frumusetea particulara a compozitiilor lui continua sa-i cucereasca pe melomani la peste un secol de la disparitia artistului. Adesea a fost comparat cu Smetana, in calitate de muzician compatriot, insa muzicologul austriac Otto Maria Carpeaux face o subtila distinctie intre ei: „Nimeni n-ar confunda o piesa de-ale lui Smetana cu una de-ale lui Dvorák. Smetana era discipolul lui Liszt si l-a cunoscut si pe Wagner, or, Dvorák a fost elevul lui Schumann si Brahms, cu toate ca dragostea lui secreta a ramas pina la sfirsit muzica lui Schubert. Preferinta lui Smetana pentru muzica programatica si cea a lui Dvorák pentru muzica absoluta s-ar zice ca denota o inspiratie mai literara la primul si o formatie mai academica la cel de-al doilea. Insa lucrurile stau tocmai invers de fapt: Smetana compune cu grija unui polifonist erudit, pe cind Dvorák e un mare improvizator care se bazeaza pe inspiratia de moment fara prea multa preocupare pentru structura".

Dvorák s-a bucurat de privilegiul de a fi admirat nu doar de publicul sau, ci si de cei mai cunoscuti muzicieni ai epocii. Brahms, dupa ce-a vazut partitura concertului pentru violoncel si orchestra al lui Dvorák, a exclamat in stilul lui caracteristic: „De ce dracu’ n-am stiut ca se putea compune un concert pentru violoncel ca asta? Daca as fi stiut, l-as fi compus deja de mult!". La rindul sau, compozitorul ceh Leos Janacek spunea, intr-un dialog imaginar in care-si exprima pozitia fata de Dvorák: „Cunoasteti cumva senzatia pe care o are cineva cind i se citesc pur si simplu gindurile? Asta mi se intimpla mie cu Dvorák. Pentru el, conceptele de viata si opera erau intersanjabile. Ma simteam de parca cineva mi-ar fi extras melodiile direct din suflet si cred ca aceasta este o legatura pe care n-ar putea s-o distruga nimeni si nimic de pe fata pamintului".