Proiectul de lege privind votul uninominal va intra in dezbaterea plenului Senatului abia la inceputul saptamanii viitoare. Decizia a fost luata ieri, in sedinta Biroului Permanent al acestui for legislativ. In calitate de vicepresedinte al Senatului
Proiectul de lege privind votul uninominal va intra in dezbaterea plenului Senatului abia la inceputul saptamanii viitoare. Decizia a fost luata ieri, in sedinta Biroului Permanent al acestui for legislativ. In calitate de vicepresedinte al Senatului, Corneliu Vadim Tudor a estimat ca votul final se va da probabil miercuri sau joi. Ulterior, proiectul va fi trimis in dezbaterea Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional. Astfel ca aprobarea legii mai dureaza cel putin doua saptamani. Ieri, premierul Tariceanu a anuntat ca, daca parlamentarii treneaza dezbaterile, Executivul isi va asuma raspunderea pe acest proiect de lege. Conform declaratiilor din ultimele zile ale liderilor PNL, o decizie in acest sens va fi luata in sedinta de guvern de astazi.
La nivel de partide, doar PNL si UDMR mai sunt de acord cu votul uninominal mixt, propus de ProDemocratia. PD sustine varianta lui Traian Basescu - uninominal pur. Un sistem similar sustine si PSD. PRM respinge orice varianta de vot uninominal.
In vara, PNL, PSD si PD si-au asumat, politic, proiectul redactat de ProDemocratia si au promis ca legea va fi gata pana cel mai tarziu la sfarsitul lunii septembrie.Nici PSD nu mai este de acord cu proiectul ProDemocratiaPresedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri, la lansarea candidatilor social-democrati pentru Parlamentul European, ca daca premierul doreste sa isi asume raspunderea in Parlament pentru introducerea votului uninominal, sa o faca pe proiectul PSD. „Vrea domnul Tariceanu sa isi asume raspunderea pe o lege care sa aiba majoritate in Parlamentul Romaniei? (...) Sa o faca pe proiectul PSD”, a spus liderul social-democrat.
El a apreciat ca proiectul de vot uninominal elaborat de PSD in 2005 ar putea intruni majoritatea in Parlament si a opinat ca recentele actiuni ale premierului si presedintelui pe tema votului uninominal sunt motivate de lupta politica dintre cei doi si de dorinta de a se implica in campania electorala.
Proiectul elaborat de PSD in 2005 prevedea cea mai pura forma de vot uninominal, fiind inspirata din cea britanica. In acest sistem, populatia cu drept de vot este impartita intr-un numar de circumscriptii electorale egal cu numarul parlamentarilor ce urmeaza sa fie alesi, in fiecare circumscriptie aplicandu-se principiul "castigatorul ia totul".
O idee similara promoveaza si PD. Traian Basescu intentioneaza sa ceara acordul populatiei pentru alegerea senatorilor si deputatilor pe criterii similare cu cele prezente acum in alegerea primarilor.PNL si UDMR sustin proiectul APDPremierul Tariceanu a declarat ieri ca nicio varianta de sistem de vot uninominal aflata in discutie nu trebuie sa permita ca jumatate din populatia tarii sa fie exclusa de la reprezentarea in Parlament. In opinia sa, proiectul Asociatiei Pro Democratia este varianta capabila sa obtina cel mai larg sprijin. Iar presedintele UDMR, MarkoBela, a declarat ca asumarea raspunderii Guvernului pe proiectul APD ar detensiona climatul politic.
Potrivit reprezentantilor Asociatiei Pro Democratia, alegerea parlamentarilor pe acelasi sistem cu alegerea primarilor poate sa determine o mare injustete in ceea ce priveste reprezentarea in Parlament a optiunilor electoratului. "Dupa cum o demonstreaza realitatea din alte tari in care este folosit sistemul majoritar cu doua tururi de scrutin (promovat de catre presedinte), pot aparea situatii in care partide ce se bucura de voturile a 30-35% din alegatori ajung sa castige 60% din fotoliile parlamentare, iar partide care obtin 10-12% nici macar nu intra in Parlament", precizeaza APD intr-un comunicat dat ieri publicitatii.
Initiativa legislativa a APD prevede ca alegerea senatorilor si a deputatilor sa se faca in sistem uninominal mixt prin compensare, mandatele urmand sa fie redistribuite candidatilor care au obtinut locurile doi si trei in colegiile uninominale, in functie de ponderea partidelor la nivel national.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.