Nicolae Ceausescu, Elena Ceausescu, importanti lideri de partid si de stat. Toti la o comemorare fastuoasa a Bataliei de la Marasesti (august-septembrie 1917) din august 1967.

In hronicul neamului nostru, slove de foc: Marasti, Marasesti,
Nicolae Ceausescu, Elena Ceausescu, importanti lideri de partid si de stat. Toti la o comemorare fastuoasa a Bataliei de la Marasesti (august-septembrie 1917) din august 1967.

In hronicul neamului nostru, slove de foc: Marasti, Marasesti, Oituz. Asa incepe vocea de pe fundalul filmului "Marasesti, 50 de ani", realizat in 1967.

"Cu prilejul aniversarii Armatei Romane, 25 octombrie 2007, plecam din august 1967. Cand, la Mausoleul de la Marasesti, a avut loc o comemorare fastuoasa", spune Pantelie Tutuleasa, regizor si cineast, realizatorul filmului sus-mentionat.

Nicolae Ceausescu, Elena Ceausescu, importanti membri de partid si de stat precum Ion Gheorghe Maurer, Alexandru Barladeanu, Chivu Stoica, Manea Manescu, Virgil Trofin si multi altii. Urale, multime. Peste 100.000 de persoane au fost acolo. Dintre care, peste 200 de batrani, ostasi veterani ai primului razboi mondial. Ceausescu este secondat de "generalul-colonel Ion Ionita, principalul autor al dezvoltarii Armatei pe timpul cat a fost ministrul Fortelor Armate. Unul dintre organizatorii acestei grandioase manifestari din 1967", adauga Tutuleasa. "Ne plecam cu veneratie in fata eroilor natiunii", spune Nicolae Ceausescu in discursul sau. Printre altii, sculptorul Ion Jalea, participant la acele lupte, ia cuvantul in "calitate" de invalid de razboi.


REPETITIILE. "Cum am ajuns la Marasesti?" Tutuleasa raspunde la propria intrebare: "Ca oricare dintre cineastii care se respecta, eram prins in alte activitati de filmare si documentare pentru alte teme, in cadrul Sahia Film. Mi s-a dat de stire ca trebuie sa merg urgent pe esplanada Mausoleului de la Marasesti, unde se fac repetitii pentru aniversarea a 50 de ani a Bataliei de la Marasesti. Mijlocul de transport cel mai rapid era un avion aflat la dispozitia presei, care te aducea in mai putin de trei sferturi de ora la Bucuresti. Dupa care trebuia sa continui drumul in Moldova. Am ajuns la fata locului la ora pranzului. Repetitiile erau in toi. Nu o sa uit niciodata acele repetitii. Desi au fost momente de repetitie de lupta carora nu le-am dat importanta in filmul care trateaza strict aniversarea celor 50 de ani. De aici, este usor de inteles ca planul meu desfasurator a fost mai usor de realizat. Asezarea celor cinci camere de luat vederi pe suprafata imensa a acestui loc. Restul? Restul se vede in film. Personaje ale vremii extrem de interesante si care au intrat in istorie. Acest film ar putea fi utilizat foarte bine ca material didactic! Vorbele mai multe sunt de prisos".
Imagini. Filmarile de la Marasesti i-au adus aminte de momente ale copilariei. Este vorba despre povestirile profesorului Cristescu. "Era prin anii a€™30-a€™40. Aveam 11 ani, eram in clasa a IV-a. Nu o sa pot uita niciodata cum de Ziua Armatei, profesorul Cristescu (de cultura generala) venea de doua ori (pe atunci se aniversa Ziua Armatei si de Ziua Regelui). In aceeasi eleganta uniforma de parada. Era uniforma de gala a infanteriei, iar infanteria era Regimentul de baza al Armatei Regale. Profesorul Cristescu trecea printre bancile elevilor cu cizmele lui de infanterist, foarte bine lustruite. Cu scart, cum se spunea pe atunci. Ne povestea mici fragmente din pregatirile Armatei de pe front. Isi lauda intotdeauna compania din care facea parte si vorbea despre bravurile ei pe campul de lupta. Povestirile domnului profesor erau foarte interesante. Pentru ca aveau un adevar in constructia lor. Adevarul era dorinta nemasurata a ostasului de a intalni adversarul si de a-l imbranci, si de a-l obliga sa plece. Pot spune ca in acel august 1967 mi-au revenit in minte imaginile care mi se iveau in minte copil fiind, in timp ce povestea profesorul: ostasii ies din transee si pornesc la atac cu alaiul sonor: «Uraaa! Uraa!»". Pantelie Tutuleasa spune ca are o admiratie deosebita pentru doi regi ai Romaniei: Ferdinand si
Carol I, si are un singur regret in ceea ce ii priveste: "Nici unul dintre ei nu a avut parte de o aniversare de genul celei de 50 de ani din 1967!".


REPETITII
"M-am rezumat sa asist la repetitiile din jurul Mausoleului de la Marasesti. Au fost momente de repetitie de lupta carora nu le-am dat importanta in filmul care trateaza strict aniversarea celor 50 de ani. Astfel, planul meu desfasurator a fost mai usor de realizat"

PARTICIPANTI
"Ion Gheorghe Maurer, Alexandru Barladeanu, Chivu Stoica, Manea Manescu, Virgil Trofin. Pe langa toti acestia, mai era vorba si despre multime. Peste 100.000 de persoane au fost acolo. Dintre care, peste 200 de batrani, ostasi veterani ai primului razboi mondial"

REGRET
"Am o admiratie deosebita pentru doi regi ai Romaniei: Ferdinand si Carol I. Si am un singur regret in ceea ce ii priveste: nici unul dintre ei nu a avut parte de o aniversare de genul celei de 50 de ani din 1967. Iar aniversarea din 1967 a fost cu adevarat fastuoasa"
Pantelie Tutuleasa - cineast


Pelicula a retinut evenimentul: filmul documentar "Marasesti, 50 de ani"


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.