In primul trimestru al Programului de evaluare a starii de sanatate s-au prezentat la medicul de familie 2,5 milioane de persoane, dintre care peste 200.000 habar nu aveau ca sunt bolnave.

Dintre cele 2,5 milioane de persoane, 1,5 milioane
In primul trimestru al Programului de evaluare a starii de sanatate s-au prezentat la medicul de familie 2,5 milioane de persoane, dintre care peste 200.000 habar nu aveau ca sunt bolnave.

Dintre cele 2,5 milioane de persoane, 1,5 milioane au beneficiat de analize de laborator. Aproape un sfert dintre persoanele examinate prezinta risc de diabet zaharat de tip II, a anuntat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la bilantul primelor trei luni derulate din Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei. Ministrul Nicolaescu a aratat, de asemenea, ca 11,35% dintre persoanele care au mers la medic prezinta risc de boli cardiovasculare, 3,41% - boli cronice renale, 2%-12% - diferite tipuri de cancer. In luna iulie s-au prezentat la medicul de familie 26,13% dintre cei care au primit taloanele prin posta. Situatia s-a schimbat in lunile urmatoare, cand proportia persoanelor examinate a depasit 60%. Ministrul Eugen Nicolaescu a remarcat ca aproape 300.000 dintre cei examinati in cadrul programului sunt neasigurati. Primele concluzii mai indica faptul ca populatia tanara nu constientizeaza necesitatea analizelor periodice si ca persoanele sub 40 de ani s-au prezentat in numar redus la medic.  


NEAJUNSURI. Eugen Nicolaescu a atras atentia autoritatilor locale asupra lipsei de interes si a disfunctionalitatilor aparute, unele judete transmitand date incomplete referitoare la riscurile de boala ale cetatenilor evaluati. La capitolul neajunsuri intra si taloanele returnate. 14,63% dintre taloane au fost returnate din cauza schimbarii domiciliului unor persoane, a unor deficiente in bazele de date avute la dispozitie sau pentru ca erau persoane decedate, care figureaza inca in evidentele Ministerului de Interne.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.