Documentarul realizat de Alexandru Solomon si lansat luni la Sibiu aduce marturii zguduitoare despre aventura reprezentata de postul de radio Europa Libera.Carlos „Sacalul" vorbeste in „Cold Waves", in primulinterviu acordat unui roman din partea cealaltaa baricadei Peste 1.000 de oameni au umplut luni seara Sala Casei Sindicatelor din Sibiu pentru a urmari documentarul lui Alexandru Solomon „Cold Waves / Razboi pe calea undelor". La sfirsitul celor doua ore de proiectie, spectatorii au aplaudat minute in sir, pina cind regizorul si echipa acestuia au urcat pe scena. Desi programul Festivalului de Film ASTRA de la Sibiu include 70 de premiere, filmul lui Solomon a fost cea mai asteptata pelicula datorita subiectului, aceasta reprezentind primul documentar care dezvaluie istoria si activitatea postului de radio Europa Libera. Filmul lui Solomon vorbeste despre puterea unui aparent banal post de radio de a naste dragoste si ura, ba chiar de a provoca un razboi invizibil, in timpuri de restriste din viata unui popor. Pentru a afla raspunsul la intrebarea ce a reprezentat Radio Europa Libera pentru romani sau daca postul de radio a fost un confident de incredere ori un dusman mascat, cineastul a strabatut toata Europa. A pus cap la cap marturii, documente mai noi sau mai vechi, iar in final a realizat nu doar istoria unui post de radio, ci un tablou, care se vrea impartial, al unei povesti tragice, in care dorinta de informare sau de a informa facea victime.

Pelicula se prezinta sub forma unui jurnal de razboi in care principalele batalii se dau intre anii 1977 si 1989 si in care combatantii sint impartiti in trei tabere. Mai intii, cei care declanseaza conflictul, o mina de oameni care se identificau cu parola „Aici, Radio Europa Libera". Urmeaza apoi zeci de mii de persoane, majoritatea tacute si ascultatoare la vorbele primilor. In fine, a treia armata, compusa din aproape o mie de indivizi, formeaza grupul conspirativ Eter, al carui rol era fie de a asculta, fie de a vina de-a dreptul atit ascultatorii, cit si pe cei ascultati. In film, ca si in realitate, liniile frontului nu apar clar delimitate si se extind cu mult in afara granitelor Romaniei, iar in momentele-cheie, o a patra tabara se contureaza peste Ocean si o finanteaza pe prima, pentru a o intari pe a doua si pentru a o dezarma pe a treia. Astfel, strategii precum iradierea angajatilor sectiei romanesti din cadrul Radio Europa Libera (REL) de catre Securitate sint alaturate unor drame personale ale celor care aveau puterea microfonului sau ale celor la care mesajul din aparatul radio a avut ecou.

„Razboi pe calea undelor" contine un interviu telefonic in exclusivitate cu Carlos „Sacalul", aflat in inchisoare in Franta pentru acte de terorism. Chiar daca nu a fost inculpat pentru atentatele impotriva REL, Sacalul vorbeste de legaturile strinse de prietenie cu personaje importante ale scenei politice din perioada comunista.

Despre generalul Nicolae Plesita, audiat in dosarul teroristului si fost sef al Departamentului de Informatii Externe al fostei Securitati, Sacalul declara ca se bucura sa afle ca nu este arestat. „Este un tip simpatic, care bea de stinge. Ne-am inteles bine pentru ca aveam amindoi spirite latine", declara in film Carlos, care vorbeste de plimbari amicale in parc, feriti de microfoane sau de cadouri prietenesti. „Mi-a facut cadou doua pusti sovietice", isi aminteste teroristul venezuelan in cadrul convorbirii telefonice.

Deputatul PRM si fost colonel de securitate Ilie Merce este un alt personaj spumos al filmului si devine reprezentant al celor care urmareau activitatea REL si ii depistau pe ascultatorii postului. Reactia salii a fost una de indignare la marturiile fostului membru al grupului Eter. „M-am bucurat ca omul a vrut sa vorbeasca si, in fond, eu nu o sa-mi tradez coechipierii mei, chiar daca nu o sa le pot impartasi deloc valorile. Iar Merce este un astfel de coechipier", a declarat regizorul Solomon.

Nestor Ratesh, Monica Lovinescu, Emil Hurezeanu, Andrei Voiculescu sau Neculai Constantin Munteanu sint vocile importante ale Europei Libere ale caror marturii sint prezente in pelicula in care personaj narator este chiar regizorul Alexandru Solomon. Implicarea afectiva nu lipseste, la fel cum nu lipsesc nici momentele emotionante. De partea cealalta, a ascultatorilor, Doina Cornea si Vasile Paraschiv sint personajele care au avut curajul sa se faca complice actiunii REL.

„Sint oameni la radio care n-au intrat in aceasta versiune de cinematograf. Exista mult material care probabil se va regasi pe DVD. In total s-au filmat 100 de ore, care nu vor putea fi cuprinse niciodata", a precizat Solomon. O productie formata din trei parti, a cite 52 de minute fiecare, a fost realizata pentru a fi difuzata la TVR, iar cineastul a promis ca pe DVD vor fi incluse inca doua ore de inregistrari, pe linga citeva documente esentiale care au avut un rol important in realizarea filmului.Alexandru Solomon (dreapta), alaturi de colegulsau Andrei Butica Chiar daca mai mult de trei sferturi dintre cei prezenti la proiectie au fost tineri care nu au avut niciodata ocazia sa asculte REL, filmul a fost primit cu entuziasm. „Nu am auzit decit de la parinti cit de important era acest post de radio pentru cei care au trait sub dictatura comunista. Mi-au povestit ca, atunci cind ascultau, se simteau liberi si aveau ocazia sa viseze la lucruri de care doar auzeau", a spus dupa film o studenta din Cluj. Reactia publicului a fost de altfel cea la care Solomon se astepta. „Nu e un film usor. Am simtit ca freamata cind trebuie, s-a ris cind trebuia, s-a indignat cind trebuia. S-a aplaudat", a spus dupa premiera regizorul despre publicul de la Sibiu.

Jurnalistul Emil Hurezeanu si fostul director al REL Nestor Ratesh, doua dintre personajele filmului documentar, au fost prezenti la premiera. „L-am vazut zilele trecute. Eram multi intr-o sala mica, cu un televizor mic, si asta ne-a facut sa sesizam mai mult detasarea regizorului. Noi veneam ca la locul in care ni s-a intimplat ceva grav, irepetabil, si vedeam un film cu papusi improvizate, dar acum mi-am schimbat total parerea. Si eu, si Nestor Ratesh sintem convinsi ca asa trebuie facute astfel de reconstituiri", a declarat Hurezeanu, care crede ca filmul lui Solomon reflecta realitatea „in mod tulburator de bine".

Desi au declarat ca documentarul nu ofera informatii noi pentru protagonistii filmului, dar aduce lumina pentru spectatori, Hurezeanu si Ratesh au recunoscut ca scoaterea la iveala a arhivelor si a documentelor de Securitate a adus o „viata dupa moarte" pentru REL. „Au trecut oricum aproape 20 de ani si nu sint orice ani cei care au trecut. Sint anii care apar in film. Al treilea personaj, cel al dictaturii represive, s-a transformat intr-un personaj colectiv al democratiei represive", a precizat Hurezeanu.

„Radio Europa Libera este o poveste rusinoasa pentru multa lume, o poveste de care nu mai vor sa isi aduca aminte. Cei de la radio si colaboratorii lor, rezidentii din tara, au ramas la fel de singuri si astazi, iar cei care au populat etajele puterii democratice dupa ’89 nu mai vor sa isi aduca aminte pentru ca este o forma de repros indirect la adresa lor", este parerea cunoscutului jurnalist de la Europa Libera.

Conform spuselor lui Hurezeanu, la Europa Libera nu au fost angajati oameni care sa-l critice pe Ceausescu. „Testul de angajare tinea de profesia intelectuala, de cunoasterea a doua-trei limbi straine, de o experienta occidentala minima in comunicare si in profesie. Nimeni nu-ti cerea sa fii impotriva regimului, ci sa fii un profesionist", a declarat jurnalistul, care a vorbit de o stare de „pericol real" pentru membrii redactiei romanesti, fata de cei ai altor redactii straine ale REL, care se bucurau de mai multa toleranta din partea tarilor pe care le reprezentau.

Premiera pe 30 noiembrie Pelicula „Razboi pe calea undelor", o coproductie Romania-Germania-Luxemburg, va avea premiera la Bucuresti pe 29 noiembrie, iar din 30 noiembrie va intra si in cinematografele din tara. Dupa premiera de la Sibiu, Solomon a rugat cinefilii sa nu-i pirateze filmul, ci sa il vizioneze la cinema, sa cumpere DVD-ul sau sa astepte difuzarea lui pe TVR.

Puteti vedea trailerul filmului pe www.cotidianul.ro/select