Peste 2000 de pompieri si 13 avioane si elicoptere s-au luptat a doua zi consecutiv, in conditii infernale, cu doua incendii care au distrus pana la sfarsitul zilei de luni peste 40.000 de hectare de teren din partea de nord a orasului Los Angeles
Peste 2000 de pompieri si 13 avioane si elicoptere s-au luptat a doua zi consecutiv, in conditii infernale, cu doua incendii care au distrus pana la sfarsitul zilei de luni peste 40.000 de hectare de teren din partea de nord a orasului Los Angeles. "Este un moment tragic pentru California", a declarat guvernatorul Arnold Schwartzenegger, care a dat ordin de mobilizare a 1500 de soldati in sudul statului, dupa ce a decretat pentru aceasta zona stare de urgenta.
In timp ce bilantul provizoriu al victimelor inregistreaza un mort si zeci de raniti, Schwarzenegger a obtinut de la Pentagon mobilizarea a sase avioane militare transformate in bombardiere, iar statele invecinate au fost contactate in vederea acordarii de sprijin. Circa 250.000 de persoane au primit ordin de evacuare in regiunea San Diego, din apropiere de Mexic. Au fost rechizitionate zeci de echipamente, printre care si un stadion si un teren de campare, dar cel din urma a fost ocupat cu rapiditate. "Exista intre 500 si 700 de familii in cladire", a declarat purtatorul de cuvant Kina Paegert. O inchisoare si un spital au fost de asemenea evacuate. Din cauza temperaturilor de peste 30 de grade Celsius si a vanturilor violente, pompierii au inaintat foarte lent pentru a salva mii de case din calea flacarilor. In pofida acestor eforturi, peste 600 de locuinte, dintre care 500 din zona orasului San Diego, au fost distruse, potrivit unui bilant provizoriu de luni seara. In estul orasului San Diego, un incendiu produs duminica a provocat moartea unei persoane si ranirea altor 17, printre care si patru pompieri, si a ars 8000 de hectare de teren, extinzandu-se chiar si in teritoriul mexican, potrivit presei locale. Un alt incendiu care s-a produs in nordul orasului a ars 4000 de hectare de teren. In comitatul Orange, mai spre nord, flacarile au distrus 6000 de hectare de pe dealuri. Alte doua incendii au cuprins de asemenea desertul si o padure din nordul orasului Los Angeles, arzand in total 20.000 de hectare de teren si provocand ranirea a trei persoane si evacuarea altor catorva mii. Un alt incendiu, care a afectat luni zona muntilor San Bernardino, la 200 km est de Los Angeles, a mistuit 128 de locuinte, potrivit statiei locale a postului de televiziune NBC News. In Malibu, orasul preferat al vedetelor de cinema si al miliardarilor de pe coasta Pacificului, un alt incendiu a ars luni aproape 1000 de hectare de teren si a amenintat circa 400 de resedinte de lux dupa ce a distrus sapte cladiri din oras. Presedintele american George W. Bush a ordonat deblocarea ajutorului federal de urgenta, pentru populatia sinistrata din cauza incendiilor violente din sudul statului american California (vest), a anuntat marti Casa Alba. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.