Manfred Wimmer, noul CEO al bancii
Fercala (SIF3): Demisia poate arata ca ceva n-a mai functionat
Cuzman (SIF1): La baza demisiei lui Danila stau motive foarte serioaseBCR, cea mai mare institutie bancara de pe piata romaneasca, va avea un
Manfred Wimmer, noul CEO al bancii
Fercala (SIF3): Demisia poate arata ca ceva n-a mai functionat
Cuzman (SIF1): La baza demisiei lui Danila stau motive foarte serioaseBCR, cea mai mare institutie bancara de pe piata romaneasca, va avea un nou director executiv, dupa ce Nicolae Danila, CEO al bancii din anul 2000, a decis sa renunte la aceasta functie, potrivit unui comunicat de presa al institutiei. Danila nu a precizat care sunt motivele acestei decizii. Director executiv interimar va fi de la inceputul lunii decembrie si pana la finele procesului de integrare a BCR in banca-mama, cand se va alege un nou CEO, Manfred Wimmer, actual vicepresedinte si membru al Comitetului Executiv al bancii, responsabil cu integrarea in cadrul Erste Group. "Consider ca impreuna cu intreaga echipa BCR am obtinut pana acum un succes deosebit. Astazi (23 octombrie - n.r.) doresc sa-i informez pe clientii si pe partenerii nostri, pe colegii mei, precum si piata per ansamblu ca, in baza intelegerii reciproce cu actionarul majoritar, voi parasi banca incepand cu 1 decembrie 2007. Sunt convins ca succesorul meu va continua povestea de succes a BCR si le urez, pe aceasta cale, dansului si bancii, toate cele bune", a declarat Nicolae Danila.
Pozitia de director executiv al bancii va fi ocupata temporar de Manfred Wimmer, care va avea ca obiective in mandatul de interimat finalizarea Programului de Integrare si Dezvoltare, imbunatatirea sistemului de management si a modelelor de performanta in BCR, precum si intarirea pozitiei de lider de piata al bancii, se arata in comunicat.
Manfred Wimmer, in varsta de 51 de ani, a condus echipa responsabila de achizitia Bancii Comerciale Romane de catre Erste Group, iar in momentul de fata este vice-presedinte si membru al Comitetului Executiv al BCR, responsabil cu integrarea in cadrul Erste Group.
"Manfred Wimmer este solutia ideala pentru aceasta pozitie. Dumnealui cunoaste foarte bine atat Grupul Erste, cat si operatiunile noastre din Romania si este perfect pregatit pentru a genera efecte maxime din sinergiile de grup si avantajele competitive ale BCR pentru a duce banca la nivelul urmator", a comentat Andreas Treichl asupra alegerii noului CEO.
Totodata, Treichl a tinut sa-i multumeasca lui Nicolae Danila pentru contributia pe care a adus-o la rezultatele financiare solide ale bancii. "El a fost cel care ne-a oferit stabilitatea necesara, experienta extinsa, precum si angajamentul sau personal pentru succesul programului de integrare a Bancii Comerciale Romane in cadrul Erste Group. Intelegem si respectam aceasta decizie, al carei moment l-am agreat impreuna. Dl. Danila ne paraseste cu cele mai bune urari de viitor din partea noastra", a mentionat directorul Erste Group.Fercala: Demisia ar putea ascunde divergente de opinii in restructurareMihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, a declarat pentru NewsIn ca demisia lui Danila poate fi atribuita unei diferente de opinii intre acesta si Erste Bank cu privire la restructurarea bancii. "Ma surprinde, desi era normal ca, la un moment dat, Erste sa-si puna omul cheie la conducerea BCR", a spus Fercala, care conduce compania de investitii financiare SIF 3 Transilvania, actionar semnificativ al BCR. El a mai spus ca numirea lui Wimmer la sefia BCR era oarecum previzibila, deoarece acesta fusese transferat la Bucuresti dintr-o pozitie extrem de puternica, de membru in boardul grupului financiar austriac.
Totodata, fostul ministru de Finante, Ionut Popescu, a declarat pentru The Money Channel ca aceasta demisie surprinde, deoarece a fost brusca, insa era previzibil ca Erste Bank sa schimbe managementul. "Peste tot acolo unde se schimba actionarul principal, mai devreme sau mai tarziu, si managementul se schimba", spune Popescu.
Totodata, Fercala a mai spus ca exista o conventie intre Danila si Erste Bank pentru "un mandat pe o perioada mai lunga, iar faptul ca si-a dat demisia poate arata ca ceva n-a mai functionat." Presedintele SIF Transilvania spune ca Danila va fi un bancher vanat de toate bancile din Romania, deoarece este profesionist si a demonstrat ca are performante. Cuzman: Danila urmarea listarea BCR, actionarul majoritar vrea listarea Erste BankTotodata, pozitia lui Nicolae Danila la sefia BCR este vazuta ca fiind complicata atat timp cat acesta urmarea listarea titlurilor BCR la Bursa de Valori Bucuresti, iar actionarul majoritar are in vizor listarea Erste Bank, a spus, la The Money Channel, presedintele SIF 1, Ioan Cuzman.
Şeful SIF 1 crede ca opiniile lui Danila si cele a actionarului majoritar au fost contradictorii, pentru ca seful BCR cunostea activitatea bancii in cadrul pietei bancare romanesti, dar si aspecte legate de piata de capital. De aceea, Ioan Cuzman considera ca la baza demisiei din fruntea BCR a lui Nicolae Danila, stau "motive foarte serioase".
Mai mult, Ioan Cuzman a spus ca aceasta modificare la nivelul conducerii BCR este "un soc", pentru ca in ultimii ani "cand (n.r- Nicolae Danila) s-a aflat la conducerea bancii, Banca Comerciala Romana a obtinut rezultate financiare extraordinar de bune si de asemenea, BCR detine o pondere destul de insemnata din piata bancara din Romania".
Cu toate acestea, Cuzman spune ca piata de capital din Romania nu este inca in pericol, tocmai pentru ca BCR nu este listata. Presedintele SIF 1 a adaugat ca ramane de vazut insa, care vor fi efectele asupra imaginii bancii in perioada urmatoare.Profituri record in fiecare anLa finele lui 2005, grupul financiar austriac Erste Bank a castigat finala competitiei pentru preluarea Bancii Comerciale Romane, platind peste 3,75 miliarde euro pentru pachetul de 61,88% din actiunile liderului pietei bancare romanesti. Pentru a reusi in fata rivalei sale, BCP Millennium, Erste a platit un pret de 7,65 euro pe o actiune BCR. Privatizarea a fost finalizata la jumatatea lunii octombrie 2006, cand Erste Bank a virat banii pentru preluarea institutiei de credit. Din aceasta suma, statul roman a incasat 2,2 miliarde euro, iar BERD si IFC au primit aproximativ 1,5 miliarde euro. Erste Bank controleaza in momentul de fata 69,11% din capitalul bancii, iar SIF-urile detin aproximativ 30%.
In anul 2005, institutia a inregistrat, conform standardelor romanesti de contabilitate, un profit net record in istoria grupului de 202 milioane euro, in crestere cu 15,6%, in termeni nominali, comparativ cu 2004, cresterea echivaland cu un plus de 100,2 milioane lei.
Un an mai tarziu, in 2006, banca si-a depasit performanta din 2005 si a obtinut un nou avans al profitului net consolidat, pana la 756,3 milioane lei (214,5 milioane euro), in urcare cu 16,4% comparativ cu cel din anul anterior, pe fondul majorarii veniturilor din dobanzi ca urmare a cresterii creditarii. Dupa primele sase luni ale acestui an, BCR a mai urcat o treapta pe scara profitului. Astfel, dupa primul semestru, grupul BCR a obtinut un profit net, dupa impozitare si plata intereselor minoritare, de 464,6 milioane lei, in urcare cu 21,4 procente fata de acelasi interval al anului precedent, potrivit standardelor internationale de raportare financiara. Tot dupa primele sase luni ale acestui an, valoarea activelor se situa la un nivel de 50.165,1 milioane lei, cu 5,8% mai mult decat la finele lui 2006, cand aceasta a fost de 47.435,8 milioane lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.