Asociatia Pro Democratia (APD) isi exprima ingrijorarea fata de retragerea sprijinului PD pentru proiectul de lege privind introducerea votului in circumscriptii uninominale propus de APD si ii cere sa-si respecte angajamentul politic si


Asociatia Pro Democratia (APD) isi exprima ingrijorarea fata de retragerea sprijinului PD pentru proiectul de lege privind introducerea votului in circumscriptii uninominale propus de APD si ii cere sa-si respecte angajamentul politic si sa nu dea curs tentatiei populismului si a politicianismului. "Desi neoficializat inca, gestul PD ­ prin vocea presedintelui partidului, Emil Boc ­ este de natura sa vicieze demersul de reformare a sistemului electoral si, deci, de reformare a clasei politice romanesti", se arata intr-un comunicat al Pro Democratia. APD reaminteste opiniei publice faptul ca partidele politice parlamentare si-au asumat, politic, proiectul de lege redactat de asociatie, aflat in prezent in Parlament, care este rezultatul unui demers democratic cosensual, iar compromiterea acestuia inseamna compromiterea reformei electorale.
In plus, varianta pe care, mai nou, o sustine Partidul Democrat, urmand demersurile presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, poate sa determine o mare injustete in ceea ce priveste reprezentarea in Parlament a optiunilor electoratului. Dupa cum o demonstreaza realitatea din alte tari in care este folosit sistemul majoritar cu doua tururi de scrutin (promovat de catre presedinte), pot aparea situatii in care partide ce se bucura de voturile a 30%-35% din alegatori ajung sa castige 60% din fotoliile parlamentare, iar partide care obtin 10%-12% nici macar nu intra in Parlament", precizeaza comunicatul.

APD solicita reprezentantilor tuturor partidelor politice si, in principal, reprezentantilor Partidului Democrat abordarea cu responsabilitate a reformei electorale si respectarea angajamentului politic asumat pentru proiectul de lege aflat in Parlament si ii indeamna sa nu dea curs tentatiei populismului si a politicianismului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.