In speranta detensionarii situatiei, ministrul turc de Externe Ali Babacan s-a deplasat ieri in Irak, unde a primit asigurari din partea Bagdadului ca Irakul va lupta impotriva amenintarii teroristilor PKK. Intre timp, Turcia continua sa isi maseze t
In speranta detensionarii situatiei, ministrul turc de Externe Ali Babacan s-a deplasat ieri in Irak, unde a primit asigurari din partea Bagdadului ca Irakul va lupta impotriva amenintarii teroristilor PKK. Intre timp, Turcia continua sa isi maseze trupele la granita cu Irakul, iar mai multe elicoptere militare au transportat, in timpul noptii de luni spre marti, numeroase unitati de comando. Aflat la Bagdad, seful diplomatiei de la Ankara a afirmat, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau irakian, Hoshyar Zebari, ca nu este posibil un armistitiu cu teroristii. "Un armistitiu poate fi stabilit intre doua state sau intre doua armate, dar nu cu teroristii", a spus Babacan, dupa ce PKK anunta, luni, disponibilitatea incheierii unui armistitiu. Ankara a decis, saptamana trecuta, sa initieze o incursiune militara in nordul Irakului, pentru a anihila bazele insurgentilor PKK care si-au intensificat atacurile de la granita cu Turcia. Desi oficialii de la Ankara au sustinut, in ultimele ore, ca vor epuiza toate canalele diplomatice, opinia publica turca incearca, prin ample manifestatii, sa forteze mana Guvernului pentru declansarea unei operatiuni militare in nordul Irakului. Si Washingtonul si-a intensificat presiunile asupra Turciei, Irakului si liderilor kurzi. In acest context, premierul turc Recep Tayyip Erdogan, care sustine ca tara sa nu are nici o ambitie teritoriala in Irak, a afirmat ca Turcia si SUA ar putea lansa o operatiune militara comuna impotriva bazelor PKK. O prima confirmare a venit din partea ziarului Chicago Tribune, care, citand un oficial american, dezvaluia ca Administratia de la Washington ia in calcul lansarea unor atacuri impotriva teroristilor, in scopul prevenirii unei ofensive turcesti, care ar putea crea probleme mult mai grave decat daca ar actiona trupele americane. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.