Hexametilen tetraamina, E 239, este un conservant folosit de industria alimentara pentru branzeturile cu mucegai si a specialitatilor blue cheese, brie, gouda, havarti.

Pana anul acesta in Uniunea Europeana era permisa folosirea lui E 239 si pentru caviar, hering si diverse sortimente de peste conservat. In urma ultimei intalniri a Comisiei Codex Alimentarius, din martie 2007, s-a stabilit totusi ca limita maxima admisa sa creasca de la 0,15 mg/kg corp la 0,25 mg/kg corp.

Medicii recomanda ca aceasta limita sa nu fie depasita sub nici o forma, pentru ca efectele sunt extrem de periculoase pentru sanatate. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atentioneaza ca hexametilen tetraamina este un chelant puternic, care scoate din organismul nostru tot calciul, fosforul, magneziul, fierul. Pentru ca are aceasta capacitate de a "strange" totul in jurul ei, aceasta substanta este folosita in cazul otravirii cu metale grele. E 239 mai este implicat si in cazuri de cancer, fiind considerat vinovat si pentru cresterea intensitatii crizelor de astm, pentru aparitia migrenelor sau a urticariilor. Din cauza acestor efecte nocive asupra sanatatii consumatorilor, aditivul alimentar E 239 a fost interzis in foarte multe tari.

In cazul in care hexametilen tetraamina intra in contact cu pielea se pot naste unele reactii adverse care nu pot fi atenuate decat de medic. Programul internationl pentru siguranta substantelor chimice ii sfatuieste pe cei care inghit accidental aceasta substanta sa isi clateasca gura in cel mai scurt timp si apoi sa se prezinte de urgenta la medic pentru ca pot aparea dureri de stomac, ameteli si stari de voma. Haxametilen tetraamina (C6H12N4), care este o pudra alba cristalina, mai este utilizata in medicina, ca agent antibacterian, dar si in alte scopuri, ca fixarea vopselelor, conservarea blanurilor, vulcanizarea cauciucurilor sau ca agent anticoroziv pentru otel.