Concertele de amploare tot mai dese ale artistilor internationali sau concursuri precum "Megastar" ambitioneaza romanii sa puna mai mult suflet pe scena.

Iris a implinit 30 de ani de existenta. Alternativii de la Kumm sarbatoresc si ei anul acesta un deceniu de contact cu scena. Marile voci de afara care au luat de citiva ani cu asalt Romania ii provoaca pe artistii locali sa ridice stacheta. Ramine de vazut daca fenomenul va influenta si perceptia publicului asupra valorilor muzicale romanesti. Duminica, 28 octombrie, Mihai Tatulici va incerca sa trieze muzica buna de acordurile false in cadrul emisiunii "Zece pentru Romania".

"Trupele lansate acum cinci-zece ani au atins un palier nou de maturizare, cu stiluri relansate. Ma refer aici la Luna Amara, cea mai vizibila trupa rock romaneasca, si Kumm", certifica Mircea Toma, organizatorul Festivalului Stufstock si autor de cronici muzicale in "24-FUN". Nume ca acestea nu se afla insa in topul sondajelor de opinie, care avantajeaza invariabil productia mainstream.

Infuzia de concerte sustinute de artisti cu greutate a fost la fel de puternica, Alice Cooper, Marilyn Manson, Rolling Stones sau Muse fiind doar citeva dintre capetele de afis din acest an de pe scenele bucurestene. Cei 60.000 de spectatori prezenti la intilnirea cu Mick Jagger&Co. au ambitionat scena locala, observa Mircea Toma: "Romania a intrat in circuitul mare al muzicii rock, iar presiunea este uriasa pentru scena locala. Acestora din urma nu le va fi deloc usor, avind in vedere ca resursele pentru muzica rock in Romania sint extrem de sarace".

De cealalta parte, televiziunea incearca sa sustina, la rindu-i, vocile romanesti care vor sa se ridice. Ajuns la a doua editie, proiectul "Megastar’’, initiat de Prima TV, se bucura de un buget de un milion de euro pentru acest sezon. Relansata in acest weekend, emisiunea va tria dintre 60 de romani veniti din sase regiuni ale tarii. Cistigatorul va avea asigurat un contract cu Universal Music Romania, precum si un salariu lunar de 1.500 de euro.

Anul acesta a consemnat si o pierdere importanta pentru industria muzicala autohtona, o data cu disparitia lui Florian Pittis, fondator al uneia dintre cele mai sonore trupe de folk-pop, Pasarea Colibri. Fostul director al Radio Romania Tineret era un infocat pasionat de rock, gen pe care l-a popularizat prin emisiuni radiofonice, auditii si cronici in diverse publicatii. Motul s-a stins din viata pe 5 august, la virsta de 63 de ani.

Mai multe detalii despre 10 ani de Kumm, pe www.cotidianul.ro/select