Presedintele, zis si al tuturor romanilor, a participat la lansarea campaniei electorale a Partidului Democrat. N-a fost vorba doar de o simpla participare, marcata de o politete protocolara. A fost vorba de o implicare in campania unui partid la niv
Presedintele, zis si al tuturor romanilor, a participat la lansarea campaniei electorale a Partidului Democrat. N-a fost vorba doar de o simpla participare, marcata de o politete protocolara. A fost vorba de o implicare in campania unui partid la nivel de chibit electoral. Prin aceasta, presedintele a incalcat grav articolul 84 din Constitutie: "In timpul mandatului, Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o alta functie publica sau privata." Desigur, Traian Basescu nu e membru PD. Articolul 84 nu se refera insa la o formalitate, ci la o activitate. Desi, pe hartie, nu e membru PD, Traian Basescu se comporta mai ceva decat un membru PD. Cei preocupati de minima respectare a Constitutiei n-au mai protestat ca altadata. Lucru firesc.


Incalcarea Constitutiei a devenit un fel de a fi pentru Traian Basescu. Stiind ca nu i se mai poate face nimic (cum sa-si mai permita cineva a-l ameninta cu o noua suspendare?!), Traian Basescu se comporta acum in spatiul public ca un bolnav de SIDA la bordel. Pentru ca nu mai are cum sa se mai imbolnaveasca, respectivul nu se ingrijeste sa-si puna prezervativul. Ca poate imbolnavi de SIDA partenerele de amor cu ora nu intra in intelegerea sa asupra lumii. Chiriasele bordelului au cum se apara de un asemenea barbat. In Romania europeana, Constitutia, desi de genul feminin, nu poate face sex protejat. In consecinta, Traian Basescu o imbolnaveste zi de zi.


Putinii jurnalisti ramasi dincolo de subsolul slugilor cotroceniste si-au zis, nu fara melancolie, ca, daca Ion Iliescu si Emil Constantinescu s-ar fi manifestat de partea unei formatiuni pe jumatate de cat o face Traian Basescu, mai mult ca sigur s-ar fi declansat un scandal national. Ei bine, Traian Basescu si-a asumat public ipostaza de lider de partid, fara ca asta sa provoace macar o tresarire.  Dincolo de masinaria de idolatrizare a trusturilor ai caror patroni si-au aranjat, prin negustorii cu Traian Basescu, imunitatea la anchetele DNA, ciudatenia se explica si printr-o realitate tipica societatii romanesti din toate timpurile. Smecherii ajunsi in fruntea tarii au practicat ceea ce s-ar putea numi politica potecii batatorite pentru a-si impune dictaturile mai mult sau mai putin nastrusnice. In ce-ar consta o asemenea politica? Exemplul Carol al II-lea e cat se poate de semnificativ.


Intors in tara in 1930, aventurierul cu mustacioara tine un timp departe de Bucuresti pe tiitoarea Elena Lupescu. Predecesorii sai, Carol I si Ferdinand, impusesera drept regula nescrisa imaginea de soti la casa lor. Daca romanilor li s-ar fi spus ca va veni un moment cand Majestatea Sa se va afisa in vazul natiunii cu o tiitoare, romanii si-ar fi facut cruce zicand in cor: "Asa ceva e imposibil!". Mirosind asta, Majestatea Sa a incercat marea cu degetul. A scos-o nitel la lumina pe Lupeasca. Asa cum banuia, romanii, popor de mamaliga, sunt usor de intimidat de un aventurier cu tupeu. Vazand ca nu se intampla nimic, Regele cu mustacioara a scos-o la lumina cu totul pe Lupeasca. Si, astfel, ceea ce parea romanilor la un moment dat o imposibilitate s-a transformat intr-o realitate pe care au luat-o ca atare.


Asemanator a procedat si un alt aventurier al istoriei nationale: Traian Basescu. Pana la venirea sa la Cotroceni, romanii considerau ca imposibile coborarea presedintelui la nivelul carciumii de mahala, provocarile sexuale ale ziaristelor, amestecul brutal in Justitie, tragerea pe sfoara, dar mai ales impostura, atacarea Parlamentului, partizanatul politic. Traian Basescu le-a transformat pe toate in realitati care nu mai mira pe nimeni. Practicand, evident, politica potecii batatorite. Momentul de luni, 22 octombrie 2007, ne-a dovedit ca lui Traian Basescu putin ii pasa de acuzatiile privind incalcarea Constitutie prin implicarea fatisa in campania electorala a Partidului Democrat. Lejeritatea presedintelui la astfel de acuzatii se intemeiaza pe o realitate: slabanog la capitolul educatie politica europeana, poporul roman nu e deloc sensibil la incalcarile Constitutiei. Un hahait bine plasat al lui Traian Basescu, o golanie difuzata in direct si la o ora de varf la tv pot contracara, in conditiile mahalalei autohtone, un car de acuzatii privind incalcarea Constitutiei. In aceste conditii, tactica aleasa de adversarii presedintelui - aceea de a-l critica pentru partizanatul politic anticonstitutional - e total lipsita de eficienta. Mult mai nimerit ar fi daca politicienii ar lua acest partizanat drept o realitate si ar incerca sa gaseasca o tactica menita a-i face fata. Cum ar fi, de exemplu, sa ceara CNA sa considere aparitiile presedintelui la tv pana la 25 noiembrie 2007 drept manifestari electorale ale PD, si nu ale presedintiei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.