Speculatiile care au inconjurat dintotdeauna moartea faraonului au inceput inca de la descoperirea mormantului sau in 1922, de catre arheologul Howard Carter. Razele X cu care au studiat mumia in 1968 au indicat ca faraonul avea o inflamare la nivelul craniului, ceea ce sugera ca Tutankamon a murit din cauza unei lovituri la cap.
Studii mai recente, care au utilizat scannere performante de ultima generatie, au relevat faptul ca baiatul-faraon avea si un picior rupt, deasupra genunchiului, afectiune care s-ar fi produs chiar inainte de moartea sa. Accidentul a dus probabil la o septicemie fatala. Acum, tot mai multe dovezi sugereaza ca Tutankamon a suferit o fractura pe cand se afla la vanatoare, cel mai probabil el cazand dintr-un car.
Desi noile descoperiri sunt doar circumstantiale, unul dintre cei mai renumiti egiptologi a declarat ca in opinia sa, misterul faraonului a fost in sfarsit rezolvat.
"Nu a fost ucis, asa cum multa lume crede. El a avut un accident nefericit pe cand vana in desert. A cazut din carul sau de vanatoare si si-a fracturat piciorul stang. In opinia mea, din aceasta cauza a murit celebrul faraon", a declarat Zahi Hawass, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichitatilor din Egipt.
Pana acum, majoritatea istoricilor presupuneau ca el a fost un baiat foarte fragil, excesiv de ocrotit de anturajul si supusii sai.
In orice caz, Nadia Lokma, de la Muzeul Cairo, a declarat ca recentele analize efectuate asupra carelor descoperite in mormintele faraonilor indica faptul ca acestea nu erau doar niste obiecte decorative, ci aveau urme clare de intrebuintare.
De asemenea, in mormant s-au descoperit sute de sageti care fusesera folosite si ulterior recuperate. "Aceste care sunt care de vanatoare, nu de lupta", a explicat Dr Lokma.
In acelasi mormant s-a mai descoperit si un vesmant de vanatoare care sugereaza ca Tutankamon era cel care isi conducea deseori carul la vanatoare. Aceste vesminte includeau si un corset special care proteja purtatorul de accidente.
O alta dovada o reprezinta ghirlanda de flori pe care faraonul o avea in jurul gatului, ghirlanda despre care botanistii spun ca era formata din flori specifice lunilor martie si aprilie. Aceste plante reprezinta un indiciu asupra perioadei in care a avut loc inmormantarea.
Avand in vedere ca procesul de mumificare dura 70 de zile, specialistii au concluzionat ca faraonul a murit, mai mult ca sigur, in decembrie sau ianuarie - luni care faceau parte din sezonul de vanatoare.
Premiera
Zilele acestea, faraonului i se acorda o atentie deosebita, mai ales ca luna viitoare, la Luxor, chipul sau va fi expus pentru prima data in public. Pana in prezent, un numar foarte mic de cercetatori au vazut adevaratul chip al lui Tutankamon, care a murit la 19 ani. Tutankamon a condus Egiptul in perioada 1361 - 1352 i.C. Acesta a fost ingropat alaturi de multi alti faraoni in Valea Regilor, langa orasul care in prezent se numeste Luxor. Desi nu este cel mai important lider al Egiptului antic, Tutankamon a exercitat o puternica influenta asupra imaginatiei vesticilor de la descoperirea mormantului sau aproape intact de catre cercetatorul britanic Howard Carter, in 1922. Profesorul Zahi Hawass, presedintele Consiliului Suprem pentru Antichitati al Egiptului, care s-a ocupat de expozitia de la Londra, spune ca expunerea mumiei va contribui la conservarea acesteia.
Profesorul doreste sa scoata mumia din sarcofagul de aur original si sa o introduca intr-o caseta de plexiglas cu temperatura controlata, care va fi asezata in anticamera mormantului din Valea Regilor. Dupa o serie de investigatii si teste efectuate de o echipa de cercetatori in 2005, specialistii au obtinut o reconstructie tridimensionala a chipului faraonului cu ajutorul tomografiilor. Tanarul rege avea un cap neobisnuit de plat, nari largi si maxilar superior proeminent. (M. BICA)