Termenul dat de presedintele Traian Basescu pentru adoptarea votului uninominal a expirat ieri. Cu sau fara legatura, tot ieri, conducerea PNL a anuntat ca Guvernul isi va asuma raspunderea pentru aceasta lege. Ca un fel de raspuns a venit declarati
Termenul dat de presedintele Traian Basescu pentru adoptarea votului uninominal a expirat ieri. Cu sau fara legatura, tot ieri, conducerea PNL a anuntat ca Guvernul isi va asuma raspunderea pentru aceasta lege. Ca un fel de raspuns a venit declaratia lui Basescu, facuta cu ocazia lansarii eurocandidatilor PD: vom avea referendum! Partidele s-au impartit: PD si PLD vor referendum, desigur, PC si UDMR pariaza pe asumare, PRM nu vrea nici una, nici alta, dar nici uninominal, iar PSD vrea uninominal oricum, dar considera inutil si demersul guvernului si al presedintelui. Conform Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la asumare, a fost votata. Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat se considera adoptat. In cazul in care seful statului cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.

Biroul Politic Central al PNL a decis, ieri, ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe legea votului uninominal, a anuntat vicepresedintele liberal Crin Antonescu, mentionand ca majoritatea covarsitoare a populatiei doreste o schimbare a sistemului electoral. „Facand acest lucru, premierul si Guvernul isi asuma un risc, si anume acela de a fi inlaturat de la guvernare“, a adaugat Antonescu. Potrivit acestuia, Guvernul va merge pe formula de vot uninominal rezultata in urma dezbaterilor de la Comisia de cod electoral. Antonescu a spus ca au fost si patru voturi „impotriva“ si o abtinere in cazul acestei decizii, argumentele celor care s-au opus fiind legate de riscurile foarte mari pe care le implica hotararea. Conform NewsIn, Dan Radu Rusanu si Relu Fenechiu alaturi de primarul Devei, Mircia Muntean, au votat impotriva angajarii raspunderii, iar Puiu Hasotti s-a abtinut pentru ca PNL a decis sa nu mai aiba loc consultari cu partidele. „Nici un ministru nu a votat impotriva asumarii raspunderii“, a conchis Antonescu. Pe de alta parte, liberalul a mai spus, ieri, in ceea ce priveste prezenta presedintelui Traian Basescu la lansarea candidatilor PD pentru europarlamentare, ca seful statului este „nerusinat“ fata de Constitutie si fata de opinia publica.

PC saluta decizia PNL ca Guvernul sa-si asume raspunderea pentru uninominal. Conservatorii considera ca, dupa euroalegeri, se impune formarea unui Guvern Tariceanu III, sprijinit de o majoritate parlamentara potrivit rezultatelor scrutinului, a declarat Bogdan Ciuca, aratand ca PC nu e interesat, in prezent, de intrarea la guvernare. Totodata, PC si-a exprimat indignarea pentru faptul ca Basescu a participat la lansarea candidatilor PD pentru PE. „Presedintele Basescu face o greseala uriasa, dar toata lumea stia ca seful statului va forta Constitutia in aceasta campanie electorala“, a spus si deputatul UDMR Kelemen Hunor. O opinie asemanatoare a prezentat si peremistul Lucian Bolcas.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.