Finlandezul Kimi Raikkonen (foto) este noul campion mondial al pilotilor de Formula 1, dupa ce s-a impus, duminica seara, in Marele Premiu al Braziliei, acumuland in topul general cu un punct mai mult decat rivalii Fernando Alonso si Lewis Hamilto
Finlandezul Kimi Raikkonen (foto) este noul campion mondial al pilotilor de Formula 1, dupa ce s-a impus, duminica seara, in Marele Premiu al Braziliei, acumuland in topul general cu un punct mai mult decat rivalii Fernando Alonso si Lewis Hamilton. Totusi, Raikkonen n-a avut timp sa se bucure prea mult, deoarece la doua ore dupa terminarea cursei, FIA a convocat echipele BMW-Sauber si Williams pentru o presupusa incalcare de regulament. Ceva mai tarziu, FIA anunta ca nu dicteaza sanctiuni, dar McLaren-Mercedes riposteaza cu apel si prelungeste suspansul unui sezon sarac in spectacol sportiv, dar bogat in scandaluri si sanctiuni.
Actualul sezon mondial de Formula 1 este cu siguranta cel mai tensionat si zbuciumat din istoria "Marelui Circ". Spionaj industrial, sanctiuni si depunctari fara precedent si, nu in ultimul rand, acuzatii de lipsa de fair-play chiar din interiorul aceleiasi echipe. Si ca totul sa se transforme intr-un circ ieftin si penibil, in finalul Marelui Premiu al Braziliei s-a pus bomboana pe coliva cu o noua reclamatie, care lasa pentru moment sub semnul intrebarii numele campionului mondial al pilotilor. Conform celor petrecute, duminica seara, pe circuitul din Sao Paulo, Kimi Raikkonen a obtinut coroana mondiala a pilotilor dupa ce s-a impus autoritar in ultima cursa din sezon, in vreme ce rivalii directi au sosit abia pe locul trei, Fernando Alonso, si pe locul sapte, Lewis Hamilton, britanicul fiind obligat in turul al saptelea sa treaca peste unele probleme tehnice suspecte la cutia de viteze. In aceste conditii, Raikkonen si Ferrari puteau sa se bucure pentru realizarea unui nou event, finlandezul acumuland in topul general al pilotilor cu un punct mai mult decat adversarii de la McLaren-Mercedes. Numai ca, la doua ore dupa terminarea cursei, forul international de automobilism convoaca echipele Williams si BMW-Sauber pentru o presupusa nerespectare a regulamentului. Peste alte doua ore, FIA anunta ca nu dicteaza sanctiuni si oficializeaza titlul mondial obtinut de Raikkonen. "Fara ca suspiciunile sa fie risipite, exista indoieli in privinta temperaturii carburantului folosit de masini, precum si a temperaturii ambiante si de aceea este imposibil sa se hotarasca o penalizare", a anuntat FIA, ancheta fiind declansata deoarece "temperatura combustibilului folosit la masina 9 (Heidfeld), 10 (Kubica), 16 (Rosberg) si 17 (Nakajima) era cu peste zece grade mai mica decat cea ambianta". Nemultumiti, oficialii McLaren-Mercedes anunta ca-si vor cauta dreptatea la Curtea Internationala de Apel a FIA. Si asta, pentru ca daca echipele BMW-Sauber si Williams vor fi sanctionate, titlul mondial i-ar reveni lui Hamilton, care ar urca pana pe locul patru, pozitie care i-ar aduce un plus de trei puncte in topul general si, implicit, coroana. In acest caz, ar fi pentru a doua oara in acest sezon cand invingatorul s-ar decide la masa verde, dupa ce McLaren-Mercedes a fost descalificata din campionatul constructorilor din cauza scandalului de spionaj si i-a oferit pe tava titlul mondial scuderiei Ferrari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.