TVR 2 vrea sa faca ratinguri mari cu creditele in deriva ale autohtonilor.Patru momente ale episodului-pilot care seva difuza in aceasta seara pe TVR 2 Haituit de credite si de tentatiile supermarketurilor, bugetul romanilor va primi sprijin televizat: un „antrenor" la granita dintre psihologie si expertiza financiara va ajuta familiile autohtone sa depaseasca perioada de criza si sa revina „pe linia de plutire". In aceasta seara, de la ora 20.35, TVR 2 va difuza episodul-pilot al reality show-ului „Familii in impas". „Au fost momente in care presa a relatat despre oameni care s-au sinucis din cauza ca nu si-au mai putut plati ratele la un credit oarecare. Sint, desigur, cazuri-limita, dar citi dintre romani nu se confrunta cu serioase dificultati financiare pentru ca s-au grabit si, o data cu creditul, a aparut si bataia de cap. Majoritatea celor care au devenit victime sint, culmea, oameni activi, cu venituri medii si mari, din mediul urban. Exact targetul canalului TVR 2. De aceea i-am alocat un spatiu de prime-time unui astfel de program", declara pentru Cotidianul Razvan Nicolescu, directorul TVR 2.

Emisiunea va fi produsa de Zucchero Media Production, iar bugetul trebuie sa se incadreze in 4.000 de euro pe editie, suma care include si licenta acestui program, import al formatului international „Overdraft Family". Pina acum, reality show-ul a facut ratinguri inalte in SUA, Marea Britanie, Spania, Israel si in Olanda. „Era normal ca societatea romaneasca sa se confrunte cu problemele pe care cetatenii tarilor din vestul Europei le au de mai multa vreme. Piedicile financiare ale familiilor romanesti sint cele pe care occidentalii le-au avut acum 20 de ani. In cele mai multe cazuri, ei consuma mai mult decit isi pot permite", explica pentru Cotidianul Marian Ene, manager Zucchero Media Production.

In fiecare saptamina, emisiunea va prezenta un caz de supravietuire financiara. „Antrenorul" va analiza problemele familiei si va apela la alti doi analisti economici si alaturi de ei va gindi o strategie de iesire din impas, bazata pe principii simple: reducerea cheltuielilor care nu sint neaparat necesare, aducerea facturilor la niveluri mai mici si reesalonarea ratelor.

Partea de reality show intervine de-abia dupa pasul strategico-financiar. Camera va urmari familia in timpul perioadei de austeritate, incercind sa surprinda chinurile abstinentei de consum. „Schimbarea modului de viata atit de brusc, de la o zi la alta, genereaza, invariabil, conflicte si tensiuni", prevad producatorii in comunicatul de presa al TVR 2. Episodul-pilot din aceasta seara va folosi actori pentru a spune povestea unui caz real. Realizatorii asigura insa ca de saptamina viitoare personajele filmate vor fi 100% reale.