La nivel mondial, productia de titei a atins deja pragul maxim in 2006 si urmeaza a se reduce cu jumatate pana in 2030, conform unui raport ce avertizeaza asupra faptului ca reducerile extreme de combustibili fosili vor conduce la razboaie si crize s
La nivel mondial, productia de titei a atins deja pragul maxim in 2006 si urmeaza a se reduce cu jumatate pana in 2030, conform unui raport ce avertizeaza asupra faptului ca reducerile extreme de combustibili fosili vor conduce la razboaie si crize sociale, informeaza pagina de Internet a The Guardian.
Studiul, ce estimeaza ca productia de titei va incepe sa se diminueze de acum inainte cu cate 7% pe an, vine in urma unor noi recorduri ale pretului la petrol, inregistrate aproape in fiecare zi din saptamana trecuta, vineri depasind 90 de dolari barilul. "In curand, lumea nu va mai fi capabila sa produca necesarul de petrol. Cererea creste, iar rezervele se diminueaza. Aceasta este o problema majora pentru economia mondiala", a declarat fondatorul EWG, Hans-Josef Fell.
Autorul studiului, Joerg Schindler, a declarat ca cea mai socanta descoperire a fost cea privind declinul rapid al productiei petrolului dupa ce a atins pragul maxim, declin care, conform autorului, este foarte aproape.
Rezultatele studiului sunt in contrast cu estimarile facute de catre Agentia Internationala pentru Energie (AIE), care afirma ca nu exista deocamdata motive de temere vizavi de rezervele de titei. De asemenea, Organizatia Ţarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este de parere ca rezervele de petrol in scadere si cresterile pretului titeiului nu reliefeaza o anumita nesiguranta a productiei. Cu toate acestea, studiul EWG scoate la iveala mai multe date in legatura cu productia de petrol, acestea fiind mult mai solide decat estimarile actuale privind rezervele existente.
Grupul a declarat ca estimarile oficiale ale industriei vorbesc despre rezerve de aproximativ 1,255 gigabarili (echivalentul rezervelor pe o perioada de 42 de ani la rata de consum actuala). Insa se crede ca cifra reala este de doar doua treimi din aceasta.Pana in 2030, s-ar putea ajunge la o productie globala de petrol de 39 mil. bariliProductia globala de petrol este momentan de aproximativ 81 de milioane de barili pe zi, iar EWG se asteapta ca aceasta sa scada la 39 de milioane de barili pana in 2030. Se estimeaza, de asemenea, scaderi drastice ale productiei de gaze naturale, carbune si uraniu.
Studiul prezinta un viitor sumbru in cazul in care nu se vor adopta masuri radicale. Economistul britanic pe probleme de energie este de parere ca "o reducere anticipata a rezervelor de petrol ar putea sa duca foarte usor la posibile conflicte in masa, precum cele din Burma, la care am asistat acum o luna. Pentru Guvern, industrie si populatie, aceasta problema nu mai reprezinta ceva superficial, situatia putand sa scape de sub control si sa se transforme intr-o prabusire totala a societatii".
Schindler trage o concluzie similara: "Lumea se afla la inceputul unei schimbari structurale a sistemului economic. Aceasta schimbare va fi influentata de scaderea rezervelor de combustibili fosili si va influenta aproape toate aspectele din viata cotidiana".
Fell a declarat ca lumea ar trebui sa se indrepte rapid catre folosirea energiei regenerabile si catre o sporire dramatica a eficientei energetice, aceasta fiind o cale de a combate schimbarile climatice si de a asigura energia electrica. "Daca facem aceste lucruri s-ar putea sa nu ne confruntam cu o criza energetica", a adaugat economistul.
Politica Germaniei, ce garanteaza plati peste cele de pe piata pentru producatorii de energie regenerabila, este adoptata in multe tari (insa nu in Marea Britanie, unde resursele regenerabile genereaza aproximativ 4% din necesarul de electricitate al tarii si 2% din nevoile energetice totale).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.