Cea mai proaspata avanpremiera a saptaminii, „Lichidati-i!", abunda in praf de pusca, product placement pentru arme si actiune coregrafiata spectaculos din punct de vedere vizual.

Filmul poate fi vizionat in Bucuresti la CinemaPro, Hollywood Multiplex si la Movieplex Cinema Plaza Romania. Ca gen, desi are si o tusa de comedie neagra, lungmetrajul e ferm impamintenit in zona filmului de actiune.

Intriga din „Lichidati-i!" isi are sorgintea intr-o scena din pelicula „Hardboiled" de John Woo, gurul hongkonghez al Hollywoodului in ceea ce priveste stilizarea actiunii si coregrafia batailor. Mr. Smith, un pistolar necioplit si violent, se trezeste in situatia de a proteja un copil pe urmele caruia se afla o intreaga armata de ucigasi condusi de Hertz. Asta are de facut protagonistul dupa ce i-a taiat cordonul ombilical cu un glont. Smith nu pierde insa din ochi miza erotica: in timp ce ucide opt asasini, ajunge la orgasm in compania prostituatei pe care a angajat-o sa hraneasca sugarul.

Rolul principal ii revine lui Clive Owen, aflat la al treilea rol consecutiv intr-un film de actiune. Il secundeaza Monica Bellucci, in rolul prostituatei pe nume DQ, si il urmareste aparent inofensivul Paul Giamatti, distribuit aici in rolul coordonatorului echipei de asasini. Michael Davis, un cineast relativ necunoscut, e responsabil pentru regie si scenariu. „Totul se rezuma la exploatarea tuturor sensurilor pe care le putem atribui unei scene de lupta", spune cineastul, si, in contextul acestui crez, nu e de mirare cum au receptat criticii pelicula.

„Hollywood Reporter" subliniaza inexistenta profunzimii personajelor, a naratiunii stratificate sau a subtilitatii, dar ii da cistig de cauza in comparatie cu „Hardboiled". Deci, se pare ca filmul lui Davis, flamboaiant in schimburile sale de impuscaturi, il face pe cel al lui Woo sa para rezervat. „The Guardian" ii da doua stele din cinci si comenteaza cantitatea de violenta pe care o pune filmul pe tapet si rating-ul „OO" pe care l-ar fi meritat. „Variety" il face „sordid fatis" si „ofensator pentru publicul mainstream", dar prea „indraznet din punct de vedere stilistic pentru a-l desfiinta din prima". BBC lauda inventivitatea secventelor de actiune care par a fi fost proiectate de experti in balistica, verva vizuala, dar afirma totodata ca e prea lung, exagerat si ar putea reprezenta o dovada apreciabila in sprijinul ipotezei ca prea multa violenta strica.

Despre greva scenaristilor de la Hollywood, pe www.cotidianul.ro/select