Internationalul roman, care duminica a marcat din nou pentru Fiorentina, a fost nominalizat pe o lista cu cei mai populari fotbalisti.

Ramas in afara listei cu cei 50 de fotbalisti nominalizati la Balonul de Aur, Adrian Mutu a prins totusi un top international. Atacantul care a marcat si duminica seara pentru Fiorentina a fost selectionat de Federatia Internationala de Istorie si Statistica a Fotbalului (IFFHS) pe lista de 55 de jucatori din 31 de tari propusi pentru titlul de cel mai popular fotbalist in anul 2007. Pe linga Mutu, din aceasta lista mai fac parte, printre altii, Beckham, Buffon, Ceni, Cristiano Ronaldo, Del Piero, Drogba, Eto’o, Gerrard, Giggs, Ibrahimovici, Henry, Kaka, Maldini, Messi, Van Nistelrooy, Palop, Raul, Ronaldinho, Ronaldo, Riquelme, Rooney, Seedorf, Tevez, Totti sau Viduka. Cel mai popular fotbalist al anului 2007 va fi ales de vizitatorii site-ului IFFHS pina la 3 ianuarie 2008, rezultate intermediare urmind sa fie date publicitatii pe 15 noiembrie si pe 15 decembrie.

Mutu culege laurii in Italia pina la aflarea popularitatii sale in lume. Presa a scris despre el ca a fost precis ca un ceas elvetian in meciul cistigat cu 3-0 de Fiorentina in fata Sienei, dupa ce a marcat un gol, al saselea in acest sezon, si a fost prezent in alte ocazii. „Dupa pauza probabil s-a menajat putin in vederea partidei cu Villarreal din Cupa UEFA", a scris violanews.com, romanul fiind considerat de Robert Pires cel mai periculos fotbalist din meciul de joi.

Mutu si colegii sai de nationala au impartit si opinia publica din Austria, dupa ce nationala de fotbal a Romaniei, adica „urmasii lui Hagi", s-a calificat la Euro 2008, gazduit partial de aceasta tara. „In ultimele 12 luni i-am vazut cam de 100 de ori la televizor pe Rooney, Drogba si Henry. Totusi, si alte mame au fii fotbalisti. Contra, Dica, Mutu si Chivu nu se trag din parinti rai. In clasamentul UEFA, fotbalul romanesc este pe locul cinci, inaintea Germaniei, Olandei si Portugaliei, tari cu fotbal «mare». Deci ceva trebuie sa faca bine. Fara stranieri, cu jucatori tineri si infometati, care vor sa intre in lumina reflectoarelor si sa ajunga la cluburi mari din Europa. (...) Si frizerii se vor bucura de prezenta lor, dupa ce la CM 1998 romanii si-au vopsit parul blond pentru a sarbatori calificarea in sferturi", scrie sursa citata, la capitolul „argumente pro". La „argumente contra" sint trecuti jucatori mai putin populari, care le vor da bataie de cap comentatorilor sportivi, si culoarea echipamentului, dificil de reperat pe televizoare. (V.D.)

Mutu, "Geniul Fiorentinei" Atacantul Adrian Mutu a fost selectionat pentru sondajul "Geniul Fiorentinei", care va fi organizat de site-urile intoscana.it si fiorentina.it si care va desemna cel mai reprezentativ jucator al clubului italian in ultimii 50 de ani, a anuntat luni, site-ul postului Radio Nostalgia. Mutu a fost selectionat alaturi de alte 11 vedete din intreaga istorie a Fiorentinei: Enrico Albertosi, Amarildo Tavares Silveira, Giancarlo Antognoni, Roberto Baggio, Gabriel Omar Batistuta, Luciano Chiarugi, Edmundo Alves de Souza Neto, Claudio Merlo, Miguel Montuori, Giampaolo Pazzini si Manuel Rui Costa.

Golul lui Mutu din meciul cu Siena