Municipalitatile romanesti se finanteaza prin contractarea creditelor obligatare la costuri similare cu municipalitatile din Europa, in ciuda faptului ca piata din Europa are o mai lunga traditie in accesarea acestor tipuri de finantari si in acelasi
Municipalitatile romanesti se finanteaza prin contractarea creditelor obligatare la costuri similare cu municipalitatile din Europa, in ciuda faptului ca piata din Europa are o mai lunga traditie in accesarea acestor tipuri de finantari si in acelasi timp un mai mare volum al creditelor obligatare decat al creditelor obisnuite, ne-a declarat Marius Bostan, Senior Partner al companiei VMB Partners. Tocmai datorita acestui motiv tot mai multe municipalitati au folosit sau planifica sa foloseasca aceasta metoda de finantare moderna.Piata inregistreaza cresteri de la an la anDesi suntem cu ceva mai multi pasi in urma fratilor nostri europeni, piata creditelor obligatare din Romania inregistreaza cresteri de la an la an, atat ca numar de emitenti, cat si ca valoare a emisiunilor si a maturitatilor finantarilor. "In prezent, piata creditelor obligatare din tara noastra este caracterizata printr-o expansiune atat a numarului, valorii, cat si a maturitatii finantarilor de acest gen si doresc sa subliniez faptul ca atat sectorul privat, cat si cel public au aport semnificativ in aceasta crestere. Volumul sumelor atrase s-a marit considerabil, simultan cu cresterea perioadelor de rambursare", a mentionat Bostan.
Acesta a mai spus ca, pentru anii viitori, se asteapta ca obligatiunile sa devina un instrument care sa fie folosit pe o scara din ce in ce mai mare. "Ne asteptam la maturitati din ce in ce mai mari, la mai multi emitenti si o lichiditate in crestere care sa mareasca apetitul investitorilor", a spus reprezentantul VMB Partners.
Totodata, acesta a explicat ca evolutia creditului obligatar se afla in stransa legatura cu nevoia entitatilor de a-si realiza planul de dezvoltare pe termen lung si de a fructifica oportunitatile aparute. Faptul ca suntem tara membra a Uniunii Europene ofera companiilor private si institutiilor publice avantaje considerabile, dar in acelasi timp se impune si ridicarea standardelor sociale, culturale si economice la nivelul celor din tarile dezvoltate. Din perspectiva acestor necesitati investitionale, Bostan spune ca tot mai multe companii private, autoritati publice locale sau centrale adopta solutia finantarii prin obligatiuni si realizeaza importanta acestui sistem avantajos de finantare. "Deja bancile, administratiile locale, statul, mari companii au inceput sa foloseasca acest instrument financiar", a mai spus Bostan.
Printre cele mai importante emisiuni de obligatiuni facute de autoritati publice locale la nivelul anului 2007 se numara cele ale municipiului Alba Iulia, cu doua transe, prima in valoare de 8 milioane lei si a doua in valoare de 8,5 milioane lei, municipiul Targu Mures cu o emisiune de de 20 milioane lei, municipiul Timisoara cu transa a treia si a patra, fiecare in valoare de 30 milioane lei, si municipiul Bacau cu o emisiune de 35 milioane lei, in curs de finalizare. Tot pe parcursul acestui an mai multi emitenti au semnat contracte de intermediere pentru emisiuni care se vor lansa in anii urmatori care refinanteaza credite pentru investitii, ne-a spus Bostan.
Totodata, institutiile financiare s-au finantat si ele prin emisiuni obligatare. Astfel, in 2006, BCR s-a finantat printr-o emisiune de aproximativ 243 mililoane lei, Banca Comerciala Carpatica cu 37 milioane lei, Pro Credit Bank cu o valoare de 35 milioane lei si Banca Mondiala cu 525 milioane lei. Anul acesta, la nivelul institutiilor financiare a avut loc emisiunea Bancii Europene de Investitii in valoare de 300 milioane lei.Un "credit history" bun reduce semnificativ costurile unui astfel de creditFinantarile prin obligatiuni se adreseaza investitiilor de anvergura facute rapid la un cost mai mic prin scurtarea timpului de executie, asigurandu-le emitentilor transparenta ridicata si imbunatatirea imaginii acestora, spune Bostan. Totodata, acesta a precizat ca pentru a contracta un astfel de credit in bune conditii, emitentii trebuie sa aiba notorietate, credibilitate, o imagine publica foarte buna, un management financiar performant si transparenta in operatiuni. "Existenta unui asa-numit 'credit history>> bun poate genera reducerea semnificativa a costurilor de finantare prin obligatiuni. In general emitentii care reusesc in acest demers revin in aceasta piata a creditului obligatar care genereaza imagine si costuri scazute", a mai spus Bostan.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.