CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Produs care contine o serie de aditivi alimentari, poate fi consumat doar de persoanele sanatoase si care depun efort fizic, dar cu moderatie. Compozitia acestuia determina mai multe categorii de persoane sa il evite.


Carnatii "jandarm Salonta" au in compozitie o serie de aditivi alimentari, unii dintre ei considerati a fi cancerigeni. De pe eticheta aflam ca ingredientele produsului sunt: carne porc, slanina, carne vita, proteina vegetala din soia, sare, condimente, zaharuri (maltodextrine, dextrine, dextroza, lactoza), culturi starter, corector de aciditate (glucono-delta-lactoza E 575), potentiator de aroma  (glutamat monosodic E621), antioxidant (acid ascorbic E330, ascorbat de sodiu E301), colorant (acid caminic E120), betaina, conservant (nitrit de sodiu E251). Membrana de depozitare este comestibila.


ANALIZÅ. Citind eticheta, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca produsul  face parte din categoria carnatilor crud-uscati. Ingredientele principale sunt carnea de porc, slanina, carnea de vita si proteina vegetala din soia si obisnuitii aditivi alimentari din produsele din carne (acidifianti, potentiatori de aroma, antioxidanti, coloranti). Desi produsul nu are eticheta nutritionala, din compozitia acestuia rezulta ca are o densitate energetica ridicata, din cauza in special grasimilor animale saturate din slanina. Betaina a fost oare introdusa in produs datorita calitatilor sale de adictivitate, de a crea atractivitate si dependenta?


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, de boli hepatice si renale, de boli neurologice si neurodegenerative, hipertensivilor, suferinzilor de dislipidemie, de cancer, de afectiuni ale pielii. Cei sensibili la glutamat si betaina vor testa produsul inainte de a-l consuma. Produsul poate fi consumat cu moderatie de catre persoanele sanatoase si care depun efort fizic. Este interzis suferinzilor de hiperuricemie - guta. (Cristina Andreea Calin)