Cifra de afaceri a organizatiilor mafiote, insumand toate activitatile, se ridica la 90 de miliarde de euro, adica sapte la suta din produsul intern brut (PIB) al Italiei, potrivit unui studiu publicat luni de asociatia investitorilor si
 Cifra de afaceri a organizatiilor mafiote, insumand toate activitatile, se ridica la 90 de miliarde de euro, adica sapte la suta din produsul intern brut (PIB) al Italiei, potrivit unui studiu publicat luni de asociatia investitorilor si comerciantilor italieni, Confesercenti, relateaza AFP.

Raportul anual al asociatiei Confesercenti cu privire la criminalitatea economica releva si "cresterea infiltrarii organizatiilor criminale cu caracter mafiot in structura economica" a peninsulei.

Aceasta infiltrare nu ocoleste nici "grupul marilor intreprinderi italiene, in special a celor angajate in marile lucrari publice, care prefera sa faca un pact cu Mafia, mai degraba decat sa denunte santajul" al carui obiect sunt ele insele, se arata in raport.

Este vorba de "intreprinderi cotate la bursa care au sediul la Milano si Torino", in partea puternic industralizata din nordul tarii, si nu numai "de micile magazine din suburbiile orasului Napoli", subliniaza documentul.

De la racheti la camatari, de la furt la escrocherie sau contrabanda, de la atribuirea constructiilor fara autorizatie sau la contrabanda, cifra de afaceri a criminalitatii economice se ridica la 90,5 miliarde de euro, iar costul pentru comercianti ar fi de 30 de miliarde de euro.

Extorisiune de fonduri afecteaza 160.000 de comercianti, in special in principalele regiuni din sud: Sicilia, unde activeaza Mafia, Calabria, cartierul general al Ndrangheta, Campania, cu Camorra si Puglia.

In sectorul agricol, numeroasele activitati (pescuitul, productia de lapte, cafeaua, panificatia) se afla sub controlul Mafiei la Napoli, unde Camorra are sub controlul sau 2.500 de brutarii.

In ceea ce priveste operatiunile de contrabanda, cifra de afaceri se ridica la sapte miliarde pe an, dintre care jumatate in industria modei.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.