Predarea istoriei Holocaustului a iscat o apriga controversa intr-un orasel in care n-au trait niciodata evrei sau tigani, dar care a furnizat numerosi fruntasi legionari: Topoloveni-Arges.

Profesorul Daniel Serafimescu a studiat problema Holocaustului inclusiv la locul faptei, la Auschwitz In Topoloveni-Arges se discuta aprins, de o saptamina, chestiunea arzatoare - cum altfel? - a Holocaustului. In oraselul argesean s-a aflat ca la scoala se preda un curs optional de istorie a Holocaustului. Parintii s-au adunat nervosi intr-o sedinta si au hotarit: sa nu se mai faca Holocaust. Unii - pai ce treaba avem noi cu evreii?; altii - nu e rau sa invete, dar mai bine matematica, romana, ceva ce trebuie la examen; noi n-avem evrei si tigani in oras, vrem informatica; hai, dom’le, sa arati mormane de cadavre unor copii de-a sasea? Se socheaza! Sa invete cind or fi mari! Profesorul care preda cursul s-a plins la Federatia Comunitatilor Evreiesti ca, uite, parintii se pun de-a curmezisul, incurajati de citiva profesori, desi elevilor le place. Aha, e platit de jidani, ne reclama! - sar partizanii informaticii sau matematicii suplimentare. Putini il sprijina. Discutia despre Holocaust a coborit din cutia televizorului si din polemicile istoricilor in curtile oamenilor din Topoloveni. Mama lui Narcis Lungu dintr-a sasea, doamna Victorita, e suparata ca baiatul ei face Holocaust. De aia l-a trimis ea la scoala? I-a facut lui Narcis camera numai a lui, cu calculator, il trimite cu taxiul la scoala, in curte un Audi il asteapta pe baiat sa creasca, iar el uite cu ce se ocupa la scoala. Ea, sincer, nu stie ce e ala holocaust, ca la profesionala n-a invatat-o nimeni, dar isi cheama copilul sa-i explice si pocneste din palme mirata si revoltata cind tincul incepe sa-i turuie ca holocaustul e arderea de vii a evreilor care prindeau crestini si cu singele lor framintau piine de Pastele lor evreiesc…

Doamna Victorita afla, cu si mai mare uimire, ca si baiatul mai mare a facut cursul si il ia la intrebari, insa acesta nu mai tine minte decit ca a fost misto, a vazut un film cu Charlie Chaplin si inca unul, „Lista lui Nu-stiu-cum", cu niste evrei in lagar, la care a plins. Tot cu aceasta ocazie, mama lui Narcis afla ca asta-primavara a semnat cu mina ei ca este de acord. „Pentru asta era hirtia aia, bre? Pai daca era de la scoala, am semnat. Deci asta era! Nu vreau, dom’le, copilul meu sa invete asa ceva. De tigani si de evrei ne arde noua acum? Sa puna mina pe carte, ca la anul are examen!"

La clasa a VI-a C, dirigintele, Victor Iliescu, face un sondaj. „Ia sa vedeeem… Cine vrea Holocaust, mina sus!". Nimeni. „Dar ce vreti voi sa faceti?" Liniste. „Hai, hai, nu va sfiiti de domnul de la ziar!". „Sport. Sport vrem sa facem!", striga toti. Ori sport, ori nimic.

„Ora asta de istorie a Holocaustului, explica profesorul Iliescu, este optionala. Mai putin de jumatate dintre parinti au semnat ca sint de acord, dar mi-au spus ca nu au stiut ce semneaza, ca nu au fost informati. Dar si daca semnau mai mult de jumatate, nicaieri nu scrie ca materia devine obligatorie pentru toti. E un abuz. N-am stiut nici eu, am aflat de la elevi, dupa ce a inceput scoala. Cursul a devenit obligatoriu si pentru cei care nu au optat sa-l urmeze si, daca lipsesc, li se pun absente in catalog. Lasam la o parte ca intr-un an scolar sint 36 de ore de istorie a Holocaustului, o chestiune care inca nu este elucidata de specialisti, tot atitea cite ore de istorie a Romaniei, ceea ce mi se pare prea mult; in primul rind, consimtamintul copiilor a fost viciat si, vedeti, s-a introdus fara voia lor aceasta materie. Cind au aflat si ei ce au semnat, parintii au hotarit la sedinta sa se renunte la acest curs, dar conducerea scolii spune ca acum e prea tirziu, se va face Holocaust tot anul."

„Nu sint evreu!", precizeaza apasat profesorul de istorie Daniel Serafimescu, cel care preda istoria Holocaustului. El face asta din pasiune, nu pentru bani. Cu sau fara optionalul acesta, salariul lui ar fi fost acelasi. Toti romanii trebuie sa cunoasca realitatea Holocaustului, considera profesorul, ca sa nu lase sa se mai intimple o asemenea grozavie. „Iata, zice profesorul, cetatenii romani pot deveni evreii Europei de azi - sint tratati ca oameni de mina a doua, li se da foc in ghetouri, se organizeaza mari manifestatii impotriva lor… trebuie sa recunoastem aceste semne."

Pozitia romanului simplu fata de Holocaust nu seamana deloc cu cea oficiala a statului. Ostilitatea parintilor i se pare fireasca profesorului Serafimescu, doar vorbim despre Topoloveni… Aici n-au trait niciodata evrei, nici tigani, dar zona era totusi un puternic centru legionar. De aici s-au ridicat primari legionari pentru toate comunele din jur, primar legionar in Cimpulung Muscel, prefect legionar… Confirma si istoricul Ioan Boalca, autorul unei monografii a Topolovenilor, amintind de marile petreceri cimpenesti pe care le organizau legionarii aici.

„Nu vorbim de antisemitism, ci de o anume mentalitate la care mai trebuie lucrat", precizeaza profesorul Serafimescu. El crede ca, de fapt, parintii au fost influentati de citiva colegi invidiosi - dirigintele i-a incurajat pe elevi sa chiuleasca de la ore, le-a promis ca le va motiva el absentele -, profesori plafonati si obtuzi, care nu stiu o limba straina, nici sa foloseasca aparatura moderna si care n-au fost in stare sa propuna ei un curs optional. Si care crapa de invidie ca el s-a pregatit pentru acest curs in Israel, pe banii Israelului, ca s-a plimbat prin Europa, iar ei nu. Aha, deci e adevarat, evreii l-au platit - remarca opozantii.

Disputa - daca se face sau nu se face Holocaust la scoala - a ajuns si in Consiliul Local. Serafimescu este consilier PNL. Iliescu este consilier PSD. Se ciondanesc profesional in cancelarie si continua sub steaguri politice la primarie. S-a votat ca nu e treaba Consiliului Local. „Nu e nici treaba Inspectoratului Scolar Judetean, spune inspectorul de istorie Paul Didita. Decizia este a scolii. Scoala a cerut acest curs, iar noi am dat avizul. Este o programa aprobata si de minister."

Caracterul obligatoriu al cursului optional este usor de explicat pentru directoarea Maria Chivulescu. Ea stia ca Serafimescu are suficiente semnaturi de la elevi si de la parintii lor pentru a preda istoria Holocaustului. De fapt, comisia de curriculum trebuia sa stringa aceste semnaturi, dar comisia nu exista, s-a infiintat la repezeala abia dupa ce s-a pornit palalaia. S-a mers pe incredere. Acum, daca exista totusi niste semnaturi, toti elevii fac orele optionale, fiindca nu are cine sa-i pazeasca pe cei care nu vor. Chiar daca mai putin de jumatate dintre parinti au fost de acord, chiar daca si dintre acestia s-au trezit multi sa spuna ca n-au stiut ce semneaza si ca nu vor istoria Holocaustului, acum e prea tirziu sa se mai schimbe ceva. Directoarea e indignata ca o treaba care trebuia rezolvata in scoala, fie si in comisia de disciplina, a rasunat pina la inspectorat, la minister, la Federatia Comunitatilor Evreiesti. Ce atita taraboi? Daca e vorba pe-asa, atunci s-ar putea face o miscare inteligenta in orar, in asa fel incit ora cu pricina sa fie pusa ultima, si cine vrea Holocaust sa ramina in clasa, cine nu sa se duca acasa.

Copiii care chiulesc de la ora de Holocaust si pierd vremea in parculetul dominat de statuia lui Ion Mihalache nu-i fac deloc o impresie buna batrinului Nistor Brencea, de 77 de ani. E un taranist infocat. „E proasta ideea", comenteaza batrinul. „Se puteau face citeva ore la istorie despre treaba asta, pentru toti, nu sa se faca obiect separat. E prea mult, fug si copiii de la ore, umbla aiurea prin parcuri. Si pe urma se spune ca sintem antisemiti. Noi n-am avut evrei aici, domnule. Si tigani erau numai doi, unul frizer si unul muncitor, n-avea nimeni treaba cu ei. La noi n-a fost Holocaust, nemtii au facut. E adevarat, i-a mai strins Antonescu pe unii, evrei si tigani, dar nu stiu daca n-au facut si ei ceva."

Problema a ajuns in Parlament Dr. Aurel Vainer (foto), deputat, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, a aflat si el despre gilceava iscata la Topoloveni: „Domnul Serafimescu ne-a relatat greutatile cu care se confrunta in a preda istoria Holocaustului", ne-a declarat Aurel Vainer. „Din fericire, nu ni s-au semnalat cazuri similare in alte locuri din tara. Il admiram pe acest om care se zbate pentru o cauza dreapta. Trebuie sprijinit si trebuie luata atitudine impotriva celor care il impiedica. Am sa-i relatez situatia si domnului doctor Liviu Beris, de la Asociatia Supravietuitorilor Holocaustului."

Un rezumat al Holocaustului in Romnia, pe www.cotidianul.ro/select