Pana in prezent, distribuirea oficiala iPhone in Europa a fost decisa prin intermediul operatorilor O2 (in Marea Britanie), T-Mobile (in Germania) si Orange (Franta). Totusi, prin intermediul celor care pot decoda terminale, vanzarile de iPhone s-au
Pana in prezent, distribuirea oficiala iPhone in Europa a fost decisa prin intermediul operatorilor O2 (in Marea Britanie), T-Mobile (in Germania) si Orange (Franta). Totusi, prin intermediul celor care pot decoda terminale, vanzarile de iPhone s-au extins pe continent. Au ajuns si in Romania. Unii si le-au adus din SUA, altii le pot comanda la compania clujeana AROBS, de exemplu. Vanzarea iPhone in Romania a starnit opozitia firmei IRIS, unic distribuitor autorizat cu drepturi de comercializare si promovare Apple in Romania. Cei de la IRIS sustin ca "nu exista garantie comerciala Apple pentru iPhone in afara Statelor Unite, iar aceasta garantie este lovita de nulitate in momentul in care asupra dispozitivului se realizeaza orice modificare interna, hardware sau software, care contravine contractului de licenta software iPhone. Prin urmare, orice client care "deblocheaza" sau achizitioneaza un iPhone "daeblocat" nu beneficiaza de nici un fel de protectie din partea Apple".   Pe site-ul firmei clujene, cei interesati pot comanda un iPhone cu stocare de 8GB, la pretul de 2.370 lei (in SUA preturile variaza intre 500 si 600 de dolari). Apple a realizat recent o actualizare software pentru iPhone care da multe batai de cap posesorilor de terminale decodate. "Daca pana in acest moment clientilor li se recomanda sa nu faca acest update, acum putem declara ca incepand cu 30 octombrie 2007 terminalele iPhone comercializate de noi vor avea instalat firmware-ul 1.1.1.", a declarat Sergiu Gansca, Sales Manager Arobs. Mai mult, firma clujeana afirma ca a semnat un contract de service cu o companie "agreata de furnizorul de iPhone-uri din SUA" si care le va permite "sa rezolve toate problemele de service ce ar putea sa apara in conformitate cu legislatia din Romania". Oficialii AROBS au refuzat insa sa precizeze despre ce firme e vorba. Pusi in fata acestor lucruri, reprezentantii IRIS isi pastreaza punctul de vedere emis anterior, iar Apple "sfatuieste utilizatorii sa nu realizeze modificari neautorizate ale software-ului iPhone si sa nu achizitioneze dispozitive iPhone ce au suferit asemenea modificari". Cert este ca pana in momentul in care va exista o distributie autorizata iPhone in Romania (prin operatorul Orange sau altceva) romanii tot vor continua sa achizitioneze "terminalul anului". Clujenii sunt increzatori in modul lor de business si estimeaza ca se vor vinde peste 1.000 de unitati pana la sfarsitul anului. 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.