Sase sute de persoane, arborand uniforme si insigne negre, amintind - potrivit criticilor lor - epoca nazista, au jurat solemn duminica, la Budapesta, sa apere Ungaria, intrand in grupul paramilitar de extrema dreapta "Garda ungara", informeaza Rompres. Fondata in luna august de 56 de militanti, "Garda ungara" este criticata viguros din cauza uniformei si a emblemei sale cu dungi rosie si alba, care amintesc de "Crucile de sageti", partid al regimului ungar pronazist responsabil de deportarea a 450.000 de evrei spre lagarele mortii in anii Celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Aceasta formatiune, care beneficiaza de sprijinul partidului de extrema dreapta Jobbik, neaga ca ar fi antisemit si afirma ca regrupeaza cetateni dornici sa pastreze cultura ungara. Totusi, retorica militanta pe care o foloseste este indreptata impotriva homosexualilor, evreilor si romilor. "Garda a primit deja 5000 de cereri de adeziune", a declarat presei Levente Jonas, purtator de cuvant al Jobbik, in cursul adunarii in stil militar, in Piata eroilor din capitala ungara, la care au participat circa 2000 de persoane. Potrivit lui, membrii "Garzii ungare" se familiarizeaza cu manuirea armelor "in special din cauza resurgescentei crimelor comise de tigani". Noii membri au defilat apoi pe strazile Budapestei.
In urma temerilor de o recrudescenta a extremismului de dreapta, Partidul socialist al premierului Ferenc Gyurcsany, in asociere cu grupuri de aparare a drepturilor romilor si organizatii evreiesti au arborat imense afise alb-negre de-a lungul principalului bulevard al Capitalei pe care au manifestat membrii Garzii ungare, reprezentandu-i pe conducatorii nazisti ungari facand salutul hitlerist cu inscriptia: "Istoria se repeta, dar puteti inca sa spuneti nu !". (D.E.)