Calitatile prozei lui Marilynne Robinson, scriitoarea cu care Cotidianul va propune miine o intilnire, sintprofunzimea ideilor, complexitatea frazei si serenitatea introspectiei, considera exegetii.

„Cuvintele lui Robinson au o forta spirituala greu de gasit in proza contemporana", observa criticul James Wood, unul dintre cei mai aspri judecatori ai literaturii contemporane, intr-o cronica ampla pe care o dedica romanului in „The New York Times". Wood valorizeaza apetenta scriitoarei pentru probleme esentiale pe care le abordeaza prin prisma religiei, spre deosebire de scriitori de talia lui Cormac McCarthy si Kent Haruf, care, desi se intorc la esente, eludeaza religiosul.

Despre complexitatea prozei lui Robinson scrie si criticul Michael Dirda, care gaseste similitudini intre stilul romancierei si maniera lui Flaubert: „Galaad" are acea perfectiune inefabila si discreta la care ajunge Flaubert in „Un suflet simplu", dar si complexitatea morala si emotionala a celor mai profunde poezii de Robert Frost. Intr-o cronica din „Washington Post", criticul vorbeste la superlativ despre „frumusetea serena a scriiturii, gradata cu atita gravitate si intelepciune incit, citind-o, te simti atins de gratia divina."

Valoarea prozei lui Robinson este confirmata in unanimitate de critici americani. Intr-o cronica semnata in „San Francisco Chronicle", Olivia Boler recomanda „Galaad" pentru „bogatia si complexitatea limbajului", dar si pentru modul in care „plonjeaza in introspectii spirituale si filozofice, fara a pierde insa nimic din datele care fac cititorul sa se imprieteneasca cu textul". Pentru Bolero, „Galaad" pastreaza calitatea de a ramine o carte care se lasa cu usurinta citita, cu o intriga dinamica si personaje care nu si-au pierdut candoarea, fiind, in acelasi timp, un roman cu adincime introspectiva si problematica din registrul major.

„Desi e posibil ca romanul sa nu tenteze prea multi cititori, cultura americana e mai bogata cu cartile scrise de Marilynne Robinson", aprecia Jane Vandenburgh intr-o recenzie semnata in „Boston Globe". Iar despre modul just de raportare la insolitul cartilor lui Robinson, Vandenburgh atentioneaza: „Trebuie sa ne amintim invatatura lui John Ames: gratia trebuie primita cu recunostinta".